Δελτίο Τύπου – Θέσεις της ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α. για τις προγραμματικές Γαβρόγλου

Αθήνα,  19 Δεκεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Οι θέσεις της ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α. απέναντι στις ‘’προγραμματικές και άλλες δηλώσεις’’ του νέου Υπουργού Παιδείας ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ κυρίου Κωνσταντίνου Γαβρόγλου.

Με την ευκαιρία της ανάληψης της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας από τον ομότιμο καθηγητή Κωνσταντίνο Γαβρόγλου και λόγω της κρισιμότητας των περιστάσεων που βιώνει η χώρα μας, ειδικά δε -ίσως μάλιστα πολύ περισσότερο από άλλους τομείς- η Ελληνική Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες, σε όλες της μορφές της, θεωρούμε υποχρέωσή μας να υποβάλουμε ορισμένες σκέψεις καθώς και συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις προς τον νέο Υπουργό Παιδείας.

Είναι ιδιαίτερα θετικό, το γεγονός ότι ο νέος Υπουργός Παιδείας, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, έχει μακρόχρονη εμπειρία φοίτησης, έρευνας και διδασκαλίας σε διακεκριμένα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Θεωρούμε ότι η θητεία του σε Ιδρύματα του εξωτερικού όπως το Cambridge University, το Imperial College, το Harvard University, το Boston University, το MIT -για να αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια από αυτά, θα πρέπει να τον έχουν προικίσει με όλες εκείνες τις γνώσεις, δεξιότητες, εμπειρίες και βιώματα που απαιτούνται ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει με επιτυχία τα πολυάριθμα προβλήματα που τον αναμένουν συσσωρευμένα κάτω από τον υπουργικό θώκο. Προβλήματα που συνδέονται άμεσα με τη δεινότατη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Παιδεία. Ειδικά μάλιστα τα τελευταία δύο σχεδόν χρόνια, που τις τύχες της χώρας διαχειρίζεται η ιδιότυπη «Πρώτη Φορά Αριστερά» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Επίσης εκτιμούμε ότι ο κύριος Γαβρόγλου, ως μέλος επί δέκα και πλέον έτη του Executive Board του «John S. Latsis Public Benefit Foundation», θα έχει πειστεί και στην πράξη για τον θετικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο ιδιωτικός τομέας και ο θεσμός των χορηγιών στην αναστροφή της κατρακύλας στην οποία έχει οδηγηθεί η Ανώτατη Εκπαίδευση, η Έρευνα, η Παιδεία γενικότερα στην Ελλάδα. Άλλωστε, όλοι γνωρίζουμε πόσα έχουν προσφέρει στη χώρα οι Έλληνες ευεργέτες και χορηγοί, από ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους, συμπεριλαμβανομένου του «John S. Latsis Public Benefit Foundation».

Όμως, προκαλεί απορία το γεγονός ότι ο κ. Υπουργός, παράλληλα με όλα τα παραπάνω βιογραφικά του στοιχεία, όλες αυτές τις δεκαετίες:

 • Κινήθηκε σε πολιτικούς χώρους, για τους οποίους ο ακαδημαϊκός πολιτισμός δεν αποτελούσε προτεραιότητα των συνοδοιπόρων του, ανεξαρτήτως  γενιάς.
 • Παρακολούθησε αδιαμαρτύρητα και με απάθεια – στην καλύτερη περίπτωση – την επαναλαμβανόμενη, καθ’ έξιν και κατ’ εξακολούθηση, συστηματική και μακρόχρονη παρεμπόδιση του εκπαιδευτικού και γενικότερα ακαδημαϊκού έργου, τον προπηλακισμό, τον εξευτελισμό, την τρομοκράτηση συναδέλφων του, ακόμα και της διπλανής πόρτας, από μέλη και στελέχη του δικού του πολιτικού χώρου.
 • Διατύπωσε, συν-διαμόρφωσε και υποστήριξε απόψεις και θέσεις για τα πανεπιστημιακά πράγματα, των οποίων τον παράλογο, εξωπραγματικό και αντιακαδημαϊκό χαρακτήρα δεν μπορεί να μη γνώριζε, έχοντας θητεύσει σε διακεκριμένα Πανεπιστήμια της αλλοδαπής.

Θεωρούσε (και θεωρεί μήπως ακόμη;) ο κύριος Γαβρόγλου ότι οι νέοι της πατρίδας μας δεν αξίζουν μια καλύτερη τύχη στο κυνήγι της γνώσης και της μόρφωσης; Μόνο οι γόνοι των πλούσιων οικογενειών -ανεξάρτητα από πνευματικές δεξιότητες- θα πρέπει να μπορούν να απολαμβάνουν  το ακαδημαϊκό περιβάλλον, που και αυτός βίωσε σε Ευρώπη και Αμερική; Θεωρούσε (και θεωρεί μήπως ακόμη;) ο κύριος Γαβρόγλου ότι οι συνάδελφοί του ακαδημαϊκοί δάσκαλοι δεν αξίζουν τον ίδιο σεβασμό των φοιτητών τους και της Πολιτείας με εκείνον που απολαμβάνουν οι συνάδελφοί μας στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού; Σε ποιο από τα Πανεπιστήμια απ’ τα οποία πέρασε ο κύριος Γαβρόγλου οι ιδεολογικά συνοδοιπόροι με κείνον φοιτητές και καθηγητές διέκοπταν συνεδριάσεις της Συγκλήτου, έχτιζαν καθηγητές στα γραφεία τους, έκαναν καταλήψεις, έκλεβαν κάλπες, κατέβαζαν διακόπτες Κέντρων Δικτύων, κατέστρεφαν εργαστήρια, τρομοκρατούσαν φοιτητές και καθηγητές που είχαν τη γενναιότητα να έχουν διαφορετική άποψη και, όλα αυτά, με την ανοχή αν όχι την ανοικτή κάλυψη και σίγουρα καθοδήγηση συναδέλφων-συντρόφων του κυρίου Γαβρόγλου;

Ο κύριος Γαβρόγλου έχει μια μοναδική  ευκαιρία να απαντήσει στην κριτική, που επί χρόνια του ασκείται σχετικά με την ασυνέπεια και την αντιφατικότητα της διαδρομής, των λόγων και των έργων  κατά την ακαδημαϊκή του πορεία και διασφαλίζοντας την υστεροφημία του ως ακαδημαϊκός δάσκαλος, να φανεί χρήσιμος στη Χώρα και στην Παιδεία της. Αρκεί, ως Υπουργός Παιδείας πλέον,  να έχει το απαιτούμενο ακαδημαϊκό σθένος και πολιτικό θάρρος να δώσει το στίγμα μιας πολιτικής για την Παιδεία που θα αποστασιοποιείται από το θλιβερό και έντονα εκφυλιστικό περιβάλλον, που ο κ. Μπαλτάς και ο κ. Φίλης δημιούργησαν και θα έδινε κάποια, έστω μικρή, ελπίδα στους νέους μας και τις οικογένειες τους ότι τα όνειρά τους μπορούν να γίνουν πραγματικότητα μέσα από το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και την Ελληνική αγορά εργασίας, ιδιωτική και δημόσια 

Αντί αυτών, στο πρώτο δείγμα των προθέσεών του, κατά τη διαδικασία ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων του Υπουργείου του, ακούσαμε από τον κύριο Υπουργό ότι:

 1.  «…η αξιολόγηση που έγινε στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν είναι η πρέπουσα!» (βλέπε [1]). Αγνοώντας εσκεμμένα τις απεργίες -καταλήψεις που έγιναν εκείνο τον καιρό και τις απειλές που εκτοξεύονταν από τους ομοϊδεάτες του κατά Πρυτάνεων, Κοσμητόρων, και Προέδρων, αν τολμούσαν να φέρουν στους χώρους ευθύνης τους τις Επιτροπές Αξιολογητών -κατά κανόνα  διακεκριμένων καθηγητών από τα κορυφαία Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ, , καταλήγει αβασάνιστα στο συμπέρασμα ότι  «…. οι αξιολογήσεις ήταν φιλικές προς τις Σχολές».
 • Έχει άραγε διαβάσει κάποιες από αυτές τις αξιολογήσεις, με την πληθώρα των σχολίων -θετικών και αρνητικών- των επισημάνσεων και των υποδείξεων για βελτίωση της σημερινής πραγματικότητας;  Ας γνωρίζει ο κύριος Υπουργός ότι σχεδόν όλοι οι αξιολογητές -πέραν της αδιαμφισβήτητης ακαδημαϊκής υπερεπάρκειας- έχουν πίσω τους δεκαετίες εμπειρίας αξιολόγησης κάποιων από τα κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου και κατέβαλαν υπερβολικά φιλότιμες και  έντονα εργώδεις προσπάθειες να διαμορφώσουν πλήρεις και άριστα επεξεργασμένες εκθέσεις.
 • Είναι ενήμερος ο κύριος Υπουργός ότι η αξιολόγηση στα διακεκριμένα Πανεπιστήμια που αναφέρει στο βιογραφικό του μετρά 5, 6 ακόμα και 7 δεκαετίες;
 • Είναι ενήμερος ο κύριος Υπουργός ότι για κάποια Ιδρύματα οι αξιολογήσεις των -όπως τους αποκαλεί- «φίλων μας» είναι τόσο σαφείς, ακαδημαϊκά δίκαιες και αυστηρές, ώστε οι διοικήσεις τους τις κρύβουν και δεν τολμούν να τις εμφανίσουν ούτε καν στους συναδέλφους τους; Ας το ψάξει, δεν χρειάζεται να πάει και πολύ μακριά!
 • Αν θέλει να προσφέρει κάτι θετικό σε αυτόν τον τομέα, ας καλύψει αμέσως, έστω στοιχειωδώς, τις τεράστιες ανάγκες της ΑΔΙΠ και ας δώσει την απαιτούμενη πολιτική κάλυψη, ώστε η ΑΔΙΠ  να μπορέσει να προχωρήσει στην -κατά την άποψή του- αρμόζουσα αξιολόγηση και κυρίως πιστοποίηση πλέον του συστήματος Ανώτατης Εκπαίδευσης, αλλά συγχρόνως και των Υπηρεσιών του Υπουργείου του καθώς και όλων των υπηρεσιών της Πολιτείας που έμμεσα ή άμεσα εμπλέκονται με το εκπαιδευτικό σύστημα. Τόλμησε να κατηγορήσει τους προηγούμενους Υπουργούς, που δεν το έκαναν. Ας το τολμήσει αυτός! Θα μας βρει δίπλα του.
 1. «… Το «Σχέδιο Αθηνά» υποτιμά την Αθηνά …» (βλέπε [2]). Να ένα σημείο στο οποίο μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους! Η αποτυχία των τότε κυβερνώντων στην εφαρμογή του «Σχεδίου Αθηνά» ήταν πλήρης, λόγω ανυπαρξίας σοβαρής μελέτης αλλά και πολιτικής βούλησης για την αλλαγή της κάθε παγιωμένης κατάστασης ακόμα και στην τελευταία ελληνική κωμόπολη, που στεγάζει κομμάτια του χαοτικού συστήματος Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αυτά έχουν διατυπωθεί από τότε με χονδρά γράμματα από όλους τους ‘’παροικούντες την Ιερουσαλήμ’’. Το ζήτημα είναι τι γίνεται παρακάτω; Αντί ο Υπουργός να καταθέσει προτάσεις ή έστω σαφή διαδικασία για τη ριζική αλλαγή του σημερινού πλήρως αποτυχημένου, υπό κατάρρευση (οικονομικά και ακαδημαϊκά) και μοναδικού στον κόσμο συστήματος με τα σχεδόν 40 Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης σε μια χώρα των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, κρύβεται πίσω από τις συνήθεις δήθεν «δημοκρατικές διαδικασίες» για να αποφύγει την ανάληψη της οποιασδήποτε πολιτικής ευθύνης. Επίσης συνιστά στα Ιδρύματα να προχωρήσουν μόνα τους σε συνεργασίες, συγχωνεύσεις, κλπ, έτσι χωρίς ένα κεντρικό σχέδιο, χωρίς κανένα όραμα για το πανεπιστήμιο που χρειάζεται ο τόπος και που οι καιροί απαιτούν. Με καμιά αναφορά στην ανάγκη διαμόρφωσης επιτέλους και στη χώρα μας μακροπρόθεσμης Εθνικής Στρατηγικής για την Ανώτατη Εκπαίδευση και την Έρευνα, για την Παιδεία και την Ανάπτυξη με πυξίδα τις ανάγκες και τις προοπτικές της Ελληνικής κοινωνίας. Αυτό που σήμερα πλέον κάνει και η τελευταία υπανάπτυκτη χώρα, που σέβεται τον εαυτό της (βλέπε, [3]) .
 1. «… Δεν είμαι υπέρ της μετονομασίας των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών… αλλά ας το συζητήσουμε» (βλέπε [3]). Κουβέντα να γίνεται, λοιπόν! Σε άλλες εποχές, ίσως αυτό να ήταν καλοδεχούμενο ίσως και καλοπροαίρετο. Σήμερα η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα δεν επιτρέπει εφησυχασμό και αναποτελεσματικότητα σε αυτή την έκταση. Είναι πράγματι γεγονός ότι πέραν από το μεγάλο πρόβλημα του κατακερματισμού των δυνάμεων  της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι σημαντικό και το θέμα της τουλάχιστον θολής μορφής,  στην οποία βρίσκεται μέρους αυτού και συγκεκριμένα τα ΤΕΙ. Είναι γεγονός ότι η λεγόμενη «ανωτατοποίηση» στα αρχικά της βήματα προκλήθηκε για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους από συγκεκριμένους Υπουργούς. Μην ξεχνάμε ότι συγκεκριμένη μεγάλη εκλογική περιφέρεια παρουσιάζει υπερσυγκέντρωση δυνάμεων αυτού του τμήματος της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Όμως τώρα η πραγματικότητα είναι διαφορετική και επιβάλλει λύσεις που θα τη βελτιώνουν, πέραν από συντεχνίες, ομάδες συμφερόντων και αγκυλώσεις. Παράλληλα, λόγω της μετατόπισης των ΤΕΙ από τη θέση που είχαν στην πυραμίδα της εκπαιδευτικής δομής, έχει δημιουργηθεί ένα σημαντικό κενό, το οποίο πρέπει επίσης να καλυφθεί κατά σαφή τρόπο στο χώρο της μεταλυκειακής επαγγελματικής εκπαίδευσης. Κύριε Υπουργέ, αυτά τα πολύ σημαντικά θέματα, πέραν και πριν τον όποιο αναγκαίο διάλογο, θέλουν μελέτη, σχεδιασμό και συγκεκριμένες πραγματοποιήσιμες προτάσεις από ειδικούς, σύμφωνες με τις ανάγκες της χώρας και τα διεθνώς τεκταινόμενα, κάτι στο οποίο δεν μας έχει συνηθίσει ούτε η παρούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ούτε όμως και οι προκάτοχοί σας υπουργοί, δυστυχώς.
 2. «… Ουσιαστικά το σχολείο μας μέχρι και την Α’ Λυκείου τα καταφέρνει …… Καταρρέουν Β και Γ Λυκείου χωρίς την ευθύνη των εκπαιδευτικών και χωρίς την ευθύνη των παιδιών…» (βλέπε [5]). Στη διαπίστωση της κατάρρευσης συμφωνούμε απόλυτα! Όμως μας είναι απόλυτα ακατανόητο, πρωτάκουστο αλλά συνάμα και πολιτικά ανεύθυνο να  μεταθέτουμε τις ευθύνες μας στην ‘’άτιμη την κοινωνία’’.  «… αλλά κυρίως με ευθύνη της υπόλοιπης κοινωνίας, δεν είναι απρόσωπη η κοινωνία, έχει καταρρεύσει…». Αυτά ακριβώς είναι τα λόγια του Έλληνα Υπουργού Παιδείας εν έτει 2016! Κύριε Υπουργέ, πράγματι έχουν καταρρεύσει όχι μόνο η Β και Γ’ Λυκείου αλλά όλο το δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Γιατί όμως; Όχι βέβαια επειδή φταίει η «άτιμη η κοινωνία», αλλά επειδή, τα τελευταία δύο χρόνια με την κυβέρνηση της «πρώτη φορά Αριστερά» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ:
 • Καταργήθηκαν, από τον προκάτοχό σας «η αριστεία είναι ρετσινιά» Μπαλτά, από την πρώτη μέρα η Tράπεζα Θεμάτων και οι πανελλαδικού τύπου εξετάσεις στις τρεις τάξεις του Λυκείου, ρυθμίσεις που -παρά τις όποιες δευτερεύουσες αστοχίες τους- είχαν αυτόματα από την πρώτη μέρα αναβαθμίσει σημαντικά την εκπαιδευτική λειτουργία στο Λύκειο και θα οδηγούσαν, σε βάθος δεκαετίας, σε ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό, ακαδημαϊκό, οικονομικό αναπτυξιακό και κατ’ επέκταση και κοινωνικό τοπίο. Κάτι που σίγουρα δεν άρεσε καθόλου στη μειοψηφική μεν, σκληρή δε συντεχνία του χώρου αλλά και στο βαθύ παρακράτος της υπερσυντήρησης, που, ίσως (θέλουμε να πιστεύουμε) άθελά σας, υπηρετείτε.
 • Έχουν μειωθεί σημαντικά τα πραγματικά ποσά που δίδονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό, με την κατάργηση μαθημάτων, δραστηριοτήτων, ωρών διδασκαλίας.
 • Έχει κομματικοποιηθεί πλήρως – κατά σαφώς αντισυνταγματικό τρόπο- η δομή διοίκησης της  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
 • Έχουν παγώσει όλες οι διαδικασίες αυτοαξιολόγησης αλλά και -το σημαντικότερο- αξιολόγησης ανθρώπινου δυναμικού και εκπαιδευτικών μονάδων. Δεν είναι δυνατόν να μην αξιολογούνται άνθρωποι που η κοινωνία τους έχει εμπιστευτεί την καθημερινή αξιολόγηση άλλων και ειδικά της νέας γενιάς! Και δεν είναι δυνατόν ένας Υπουργός που διάνυσε το μεγαλύτερο μέρος του ακαδημαϊκού του βίου σε θέσεις, όπου η αξιολόγηση αποτελούσε αυτονόητα και εργαλείο ατομικής βελτίωσης κάθε εκπαιδευτικού, να “αποκηρύσσει μετά βδελυγμίας” την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. (βλέπε [6])
 • Έχουν εκφυλισθεί όλες οι διαδικασίες αξιολόγησης των μαθητών εντός του συστήματος και στην ουσία έχει παραδοθεί η εκπαίδευση των μαθητών στην παραπαιδεία (μια από τις βασικές αιτίες γιγάντωσης του μαύρου χρήματος και της παραοικονομίας), με σημαντική διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών οικογενειών.

Βλέπουμε με κάποια μικρή ικανοποίηση ότι σήμερα -πολύ όψιμα βέβαια- ανακαλύπτετε το Εθνικό Απολυτήριο -μιλάτε όμως υποκριτικά και παραπλανητικά για κατάργηση Πανελλαδικών Εξετάσεων (αφού προτείνετε να γίνονται και μάλιστα2 φορές!), την αξιολόγηση, τις συστάσεις του Ο.Ο.Σ.Α., όλα εκείνα δηλαδή που με ακραία σφοδρότητα αντιπολιτευτήκατε και πολεμήσατε λυσσαλέα  όλα τα προηγούμενα χρόνια.

 1. «… Αυτό λοιπόν που θέλουμε είναι να αναβαθμίσουμε τις τελευταίες τάξεις του λυκείου… Τα παιδιά μέσα από την απόκτηση του εθνικού απολυτηρίου να μπορούν να μπαίνουν στα πανεπιστήμια … με αναμόρφωση του πρώτου έτους των πανεπιστημίων …. με τρόπους και διαδικασίες που θα τις αποφασίζουμε. Δεν βιαζόμαστε. …»  (βλέπε [5]). Λαμπρά!  Κάθε Υπουργός Παιδείας θέλει να συνδέσει το όνομά του με ένα επαναστατικά νέο σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με το οποίο ο καθένας θα μπαίνει στη Σχολή της προτίμησής του. Αλήθεια, όμως, θυμάστε κύριε Υπουργέ πόσο είχατε πολεμήσει την πρόταση εισαγωγής σε Σχολές και όχι σε Τμήματα; Τώρα την επαναφέρετε. Θαυμάσια! Πριν όμως επιχειρήσετε να οργανώσετε συζήτηση με τις ίδιες εκείνες ‘’δημοκρατικές’’ διαδικασίες που χρησιμοποίησε ο προκάτοχός σας «αιώνιος φοιτητής» Φίλης, με διορισμένους συνομιλητές και μερικούς πρόθυμους αφελείς, διαδικασίες που κατέληξαν στην ήδη τεθείσα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας πρόταση της επιτροπής Λιάκου, καλό θα είναι να λάβετε υπόψη σας κάποια από τα παρακάτω, που θεωρούνται εκ των ουκ άνευ, αν βέβαια κάποιος θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα της πρόσβασης στα Πανεπιστήμια:
 • Τι κάνουμε με τη δευτεροβάθμια και μεταδευτεροβάθμια -δημόσια και ιδιωτική- επαγγελματική και τεχνολογική εκπαίδευση, η οποία στη χώρα μας βρίσκεται στη χειρότερη φάση μετά από πολλές δεκαετίες, με ουσιαστική ευθύνη της αυτοαποκαλούμενης «κυβέρνησης των φτωχών και αδυνάτων»; Αξίζει να τονίσουμε ότι φέτος οι νέο-εγγραφέντες στα Επαγγελματικά Λύκεια κινούνται σε ποσοστά γύρω στο 20%, όταν σε άλλες αναπτυγμένες χώρες της ΕΕ, τα αντίστοιχα ποσοστά πλησιάζουν -ίσως σε κάποιες και να υπερβαίνουν- το 70%! Οποία τεραστία διαφορά, άρα και ακραίος εκφυλισμός του εκπαιδευτικού συστήματος! Αν δεν υπάρξει σοβαρός σχεδιασμός και ουσιαστικές δομικές αλλαγές με στόχο την πραγματική αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, τίποτα δεν μπορεί να μπει σε σειρά σοβαρής αντιμετώπισης κατ’ επέκταση και ουσιαστικής επίλυσης.  Είτε αυτό είναι το θέμα της «πρόσβασης στα ΑΕΙ», είτε της δομικής αναδιάταξης του συστήματος της Ανώτατης Εκπαίδευσης, είτε της αναβάθμισης του Λυκείου. Ποιου Λυκείου;  Του Λυκείου που υποδέχεται το 80% του μαθητικού δυναμικού της χώρας! Ένα από τα παγκόσμια ρεκόρ παιδαγωγικού εκφυλισμού, που κατέχει αυτή η χώρα. Ο Υπουργός όταν μιλά για Λύκειο, προφανώς εννοεί το (μόνο κοινωνικά καταξιωμένο) Γενικό Λύκειο, του οποίου οι μαθητές από τότε που μπήκαν στο νηπιαγωγείο εκπαιδεύονται (ή παιδεύονται;) να ακολουθήσουν μονοδιάστατα τη διαδρομή προς Πανεπιστήμιο,  Master, διδακτορικό και γιατί όχι και ένα βραβείο Nobel(!) στο τέλος της καριέρας τους. Παραπέμπουμε τον κύριο Υπουργό στα πρακτικά της ημερίδας που συνδιοργάνωσε πρόσφατα η ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α. μαζί με την Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ και τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας για τον ρόλο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και στην ανάπτυξη της χώρας (βλέπε [7]).
 • Δεν μπορείς να συζητάς για το θέμα της πρόσβασης αν δεν ξεκαθαρίσεις τι είδους Πανεπιστήμιο θέλεις, ποιο Πανεπιστήμιο χρειάζεται σήμερα η χώρα, Πανεπιστήμιο αρωγό στην οικονομία, την κοινωνία τον πολιτισμό, αρωγό σε μια γρήγορη, σταθερή πορεία για έξοδο από την πολύμορφη, βαθιά κρίση, στην οποία βυθίζεται τα τελευταία χρόνια, Πανεπιστήμιο που θα είναι οργανωμένο και θα λειτουργεί κατά ένα σύγχρονο και αυτοδύναμο τρόπο.  Είναι απόλυτα βέβαιο, όπως έχουμε τονίσει και σε άλλο σημείο,  ότι το σημερινό σύστημα Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας, ποσοτικά και ποιοτικά, δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών και στα δεδομένα της διεθνούς πραγματικότητας.
 1. Ανακοίνωσε ο κύριος Υπουργός ότι θα συσταθεί επιτροπή που θα προχωρήσει στη σύνταξη «Μελέτης για τα οικονομικά της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων» (βλέπε [8]) και μάλιστα ανέφερε ότι αυτό γίνεται για πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικού κράτους! Το τελευταίο ελέγχεται, αλλά το κυριότερο είναι ότι μια τέτοια μελέτη έχει νόημα και θα δώσει καρπούς μόνο αν ενταχθεί στο πλαίσιο ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Παιδεία, όπως και αλλού αναφέρουμε. Διαφορετικά, η όποια τέτοια επιτροπή θα έχει την τύχη της Επιτροπής Λιάκου ή της Επιτροπής (μη ειδικών) για τη Συνταγματική αναθεώρηση! Είπαμε συζήτηση να γίνεται …
 2. «Ελπίζω στις μέρες μου να μην αρχίσει  η συζήτηση για την ίδρυση μη Κρατικών Πανεπιστημίων. Έχουμε σοβαρές διαφορές. Θα τις συζητήσουμε, όταν έλθει η ώρα» (βλέπε [9]) ανέφερε ο κύριος υπουργός ήδη από τις πρώτες μέρες της θητείας του. Καλά, δεν γνωρίζει ο υπουργός ότι υπάρχουν -και δυστυχώς λειτουργούν από χρόνια- ιδρύματα μεταλυκειακής εκπαίδευσης, τα οποία ονομάζονται «Κολέγια», κάποια εξ αυτών αυτοαποκαλούνται «Ιδιωτικά πανεπιστήμια», αναγνωρίζονται στο εξωτερικό ως τέτοια και στο εσωτερικό έχουν κατακτήσει σχεδόν όλα τα επίπεδα αναγνώρισης; Εθελοτυφλεί ή όπως ‘’αθώα’’ αναφέρει «…ελπίζει να μη χρειαστεί να ασχοληθεί και με αυτό το θέμα». Άλλωστε και οι δύο προηγούμενοι ομοϊδεάτες του ουδέποτε ασχολήθηκαν με αυτό το θέμα, ενώ διέθεσαν άφθονο χρόνο, από την πρώτη μέρα της θητείας τους, στην προσπάθεια να διαλύσουν ό,τι δημιουργικό και ποιοτικό λειτουργούσε μέσα στο Δημόσιο Εκπαιδευτικό Σύστημα. Και το θέμα αυτό αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα, η οποία αναπτύσσεται χωρίς τον παραμικρό έλεγχο και συνεργασία από την Πολιτεία. Πολιτεία η οποία υποχρεούται να γνωρίζει, τη στιγμή που χιλιάδες οικογένειες και τα παιδιά τους -συνήθως οικογένειες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος- επενδύουν  χρόνο και χρήμα. Κάτι που φαίνεται ότι ελάχιστα απασχολεί τη σημερινή πολιτική ηγεσία της Παιδείας. Βέβαια την ίδια στιγμή βλέπουμε το μόνο  Δημόσιο ΑΕΙ, που ελέγχεται απόλυτα από το Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση, να προχωρά σε συνεργασία και να υπογράφει μάλιστα -και πολύ καλά κάνει πρωτόκολλα συνεργασίας με Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο. Μόνο που αυτό το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο είναι στην Κύπρο.

Ο κύριος Υπουργός, όμως, παρέλειψε να αναφερθεί και σε κάποια καίρια και φλέγοντα θέματα που απασχολούν το εκπαιδευτικό σύστημα. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Α) τη σημαντική εκκρεμότητα που έχει κληρονομήσει από τους προηγούμενους  σχετικά με το θέμα των εκλογών που πρέπει να γίνουν για τα Συμβούλια Ιδρύματος. Εσκεμμένα, όλοι οι προκάτοχοί του στο πλαίσιο της μελετημένης και συστηματικής διεργασίας υπονόμευσης και απαξίωσης των Συμβουλίων Ιδρύματος, είχαν παρανόμως παρατείνει τη θητεία τους, είχαν αγνοήσει όλες τις προτάσεις τους και είχαν απαξιώσει τις δραστηριότητές τους. Κύριε Υπουργέ, σας υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται γι’ αυτά τα Συμβούλια τα οποία κοσμούσαν με τη συμμετοχή τους διακεκριμένοι Έλληνες ακαδημαϊκοί -αρκετοί προερχόμενοι από τα ιδρύματα που αραδιάζετε στο βιογραφικό σας- με αποκλειστικό στόχο και πόθο να προσφέρουν αφιλοκερδώς και με πολύ μεράκι στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Σε ανταπόδοση, υπέφεραν τα πάνδεινα από τους πολύ γνωστούς (σας) – άγνωστους.

Β) Οργανισμός και Εσωτερικός Κανονισμός των Ιδρυμάτων: Γνωρίζετε ότι στο γραφείο σας περιμένουν από χρόνια προς προώθηση στο Σ.τ.Ε. οι Οργανισμοί και οι Εσωτερικοί Κανονισμοί όλων των ΑΕΙ. Τι σκοπεύετε να κάνετε; Δεν νομίζετε ότι κάποτε θα πρέπει τα Ιδρύματα να αρχίσουν  να λειτουργούν σε συνθήκες νομιμότητας και με σαφείς κανόνες;  Ποιες είναι οι δικές σας εμπειρίες περί κανόνων από το Cambridge, το Harvard, το ΜΙΤ κλπ; Πότε επιτέλους θα αποβάλλουμε τον βαρύ μανδύα του πολιτισμού τύπου ‘’Ψωροκώσταινας’’;

Γ) Βία και τρόμος στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Γνωρίζετε ότι αρκετοί χώροι, ειδικά σε κεντρικά συγκροτήματα Πανεπιστημίων, χώροι που προσφέρονται για εμπορική εκμετάλλευση με τη βοήθεια διαφόρων εγκληματικών δραστηριοτήτων, βρίσκονται υπό την κατοχή και τον απόλυτο έλεγχο εγκληματικών ομάδων, οι οποίες για την προστασία τους χρησιμοποιούν ψευδεπίγραφα πολιτικά φτιασιδώματα. Σας είναι γνωστοί και οι χώροι και οι δυνάμεις κατοχής, πρόκειται για έναν ιδιότυπο ‘’Ελληνικός ISIS’’. Δεν αισθάνεστε την πολιτική αλλά και ακαδημαϊκή ευθύνη ώστε να ανοίξετε τουλάχιστον ένα διάλογο  με τις βραδυπορούσες διοικήσεις αυτών των Ιδρυμάτων, ώστε να μην καταστρέφονται συνεχώς οι εγκαταστάσεις, να μην κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι και οι περίοικοι με την περιουσία τους από τους ‘’εξουσιομανείς αντιεξουσιαστές’’ και τους συνοδοιπόρους τους;  Είναι πολύ εύκολο να πληροφορηθείτε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας, αν υπάρχει εγκληματική επιχειρηματική δραστηριότητα, που να μην επιτελείται στους χώρους που στα πρώτα σας ακαδημαϊκά βήματα πίσω στην πατρίδα, περιδιαβαίνατε! Κύριε  Υπουργέ, ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην έλθει ποτέ η στιγμή που θα θρηνήσουμε και ανθρώπινα θύματα.   

Ίσως, τελικά το πιο σημαντικό που ακούστηκε και θα μείνει στην ιστορία, ήταν η ανιστόρητη, ανεύθυνη και σαφώς επικίνδυνη για τη χώρα φράση του –ευτυχώς – στερούμενου οποιασδήποτε αρμοδιότητας Υφυπουργού Παιδείας, «πυρικαύστου διανοητού» κυρίου Κωνσταντίνου Ζουράρη (βλέπε [10]).

Συνημμένα:

[1] Υπουργός: Να αξιολογηθούν οι αξιολογήσεις όλων των τμημάτων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ESOS, 16  12  2016,

http://www.esos.gr/arthra/47981/ypoyrgos-na-axiologithoyn-oi-axiologiseis-olon-ton-tmimaton-ton-panepistimion-kai-tei

[2] Υπουργός: Το «Σχέδιο Αθηνά» υποτιμά την Αθηνά, ESOS, 16  12  2016, http://www.esos.gr/arthra/47979/ypoyrgos-shedio-athina-ypotima-tin-athina

[3]  «NATIONAL EDUCATION STRATEGIC PLAN 2011-2030»,  República Democrática de Timor-Leste, Ministry of Education, http://www.moe.gov.tl/pdf/NESP2011-2030.pdf

[4] Υπουργός: Δεν είμαι υπέρ της μετονομασίας των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών… αλλά ας το συζητήσουμε, ESOS, 16  12  2016, http://www.esos.gr/arthra/47980/ypoyrgosdeneimaiypertismetonomasiastonteisepanepistimiaefarmosmenonepistimon ,

[5] Το τετράπτυχο της «Μεταρρύθμισης Κ. Γαβρόγλου», ESOS, 14  12 2016, http://www.esos.gr/arthra/47937/tetraptyho-tis-metarrythmisis-k-gavrogloy

[6] Υπουργός: Οι «μάχιμοι» εκπαιδευτικοί δεν θα αξιολογηθούν θα αξιολογούν, ESOS, 14  12  2016, http://www.esos.gr/arthra/47926/ypoyrgos-oi-mahimoi-ekpaideytikoi-den-tha-axiologithoyn-tha-axiologoyn-oi-diloseis-se

[7] Ημερίδα:“Επαγγελματική Εκπαίδευση και Ανάπτυξη” Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016, Αμφιθέατρο Π. Παναγιωτόπουλος, Πολυτεχνική Σχολή  Α.Π.Θ., https://prwpaideia.eu/wp/2016/12/08/imerida_epaggelmatiki/

[8] Μελέτη για τα οικονομικά της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, ESOS, 14  12 2016, http://www.esos.gr/arthra/47933/meleti-gia-ta-oikonomika-tis-ekpaideysis-olon-ton-vathmidon

[9]  Ο Υπ. Παιδείας για τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια, ESOS, 02  12  2016,  http://www.esos.gr/arthra/47772/o-yp-paideias-gia-ta-mi-kratika-panepistimia

[10] «Κ. Ζουράρις: Το να χάσεις 16 νησιά δεν είναι σπουδαίο. Τα ξαναπαίρνεις.» ESOS, 16  12  2016,  http://www.esos.gr/arthra/47924/k-zoyraris-na-haseis-16-nisia-den-einai-spoydaio-ta-xanapairneis

Κοινοποίηση:

 • Γραφείο Πρωθυπουργού της Ελλάδος κυρίου Αλέξη Τσίπρα, Μέγαρο Μαξίμου, Ηρώδου Αττικού 19,  Τ.Κ. 106 74,   ΑΘΗΝΑ.

 • Αρχηγό Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη, Πειραιώς 62,  Μοσχάτο 183 46,  proedros@nd.gr

 • Κύριο Δημήτριο Κουτσούμπα, Γ. Γραμματέα ΚΕ ΚΚΕ, Λεωφόρος Ιωνίας 145, Νέα Ιωνία ΤΚ 142 31, Αττική
  mailbox@kke.gr

 • Κυρία Φώφη Γεννηματά, Πρόεδρο Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Χαριλάου Τρικούπη 50, 10680, Αθήνα, f.gennimata@parliament.gr  gennimata@gmail.com
 • Κύριο Σταύρο Θεοδωράκη,  Πρόεδρο “TO ΠΟΤΑΜΙ”, Σεβαστουπόλεως 22, Αθήνα   info@topotami.gr
 • Κύριο Βασίλειο Λεβέντη, Πρόεδρο Ένωσης Κεντρώων, Καρόλου 28, Αθήνα 104 37, athens@antidiaploki.gr  
 • Κύριο Πάνο Καμμένο, Πρόεδρο “ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ”, Χαροκόπου 2 & Συγγρού 196,  17671  Καλλιθέα, p.kammenos@anexartitoiellines.gr
 • Ομ. Καθηγητή Κωνσταντίνο Γαβρόγλου,  Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,  Ανδρέα Παπανδρέου 37, 15180 Μαρούσι,  minister@minedu.gov.gr, 'k.gavroglou@parliament.gr'

 • Καθηγητή Κώστα Φωτάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, Ανδρέα Παπανδρέου 37, 15180 Μαρούσι,  fotakis@iesl.forth.gr

 • Κύριο Δημήτριο Μπαξεβανάκη, Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Ανδρέα Παπανδρέου 37, 15180 Μαρούσι,   dbaxev@yahoo.gr  d.baxevanakis@parliament.gr

 • Κύριο Κωνσταντίνο Ζουράρι, Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Ανδρέα Παπανδρέου 37, 15180 Μαρούσι.

 • Καθηγητή Γιάννη Παντή, Γενικό Γραμματέα  Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέα Παπανδρέου 37, 15180 Μαρούσι,  gengram@minedu.gov.gr

 • Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων,

 • Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων,

 • Τμήμα Παιδείας Κομμάτων του Κοινοβουλίου,

 • Πρόεδρο ΕΣΥΠ, Καθηγητή Νίκο Θεοτοκά

 • Πρόεδρο  ΑΔΙΠ,   Καθηγήτρια Νικολέτα Χ. Παϊσίδου,  adipsecretariat@hqaa.gr

 • Σύνοδο Πρυτάνεων Ελληνικών Πανεπιστημίων, lilnikol@interel.uoa.gr

 • Σύνοδο Προέδρων Συμβουλίων Ιδρύματος Ελληνικών Πανεπιστημίων, aleka.choulaki@cs.uoi.gr

 • Σύνοδο Προέδρων Ερευνητικών Κέντρων,  secretary@synodos-ek.gr

 • Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ, dioikousaepitropiposdep@googlegroups.com

 • Προέδρους Συλλόγων Καθηγητών Ελληνικών Πανεπιστημίων,

 • Σύνοδο Προέδρων ΤΕΙ, chara@teikoz.gr

 • Πρόεδρο ΟΣΕΠ/ΤΕΙ, Καθηγητή Εφαρμογών Απόστολο Κοκκόση, akokkos@teipir.gr

 • Πρόεδρο ΕΕΕ, Δρ.  Μαρία Κωνσταντοπούλου, mkonstan@bio.demokritos.gr

 • Ομοσπονδίες & Συλλόγους Επιστημονικού, Εργαστηριακού και Διοικητικού Προσωπικού των ΑΕΙ,

 • ΜΜΕ

 

Δελτίο Τύπου (pdf)

Share