Δελτίο Τύπου – Η θέση της ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α. για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Παιδείας

ΑΘΗΝΑ, 09  ΜΑΪΟΥ 2017

Δ  Ε  Λ  Τ  Ι  Ο     Τ  Υ  Π  Ο  Υ

Θέμα: Η θέση της ΠΡΩΠΑΙΔΕΙΑ για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Παιδείας και τις εξαγγελίες στις οποίες προέβη για την πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και τα διετή Προγράμματα Σπουδών.


Η σημερινή εξαγγελία του πρωθυπουργού περί ιδρύσεως νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μέσω της συγχωνεύσεως των ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά αποτελεί μια επικοινωνιακή πομφόλυγα χωρίς να αποτελεί μέρος μιας συγκροτημένης πολιτικής για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά και χρειάζονται άμεσες απαντήσεις:

1.      Γιατί θα αξιολογηθούν μόνο τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και θα γίνουν Πανεπιστήμιο;

2.      Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν αυτά τα δύο ΤΕΙ για να μετατραπούν σε Πανεπιστήμιο;

3.      Υπάρχει τελικά κυβερνητικό σχέδιο για Αθηνά 2 και αν ναι, ποιο είναι αυτό;

4.      Μήπως τελικά αυτή η εξαγγελία και οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν από τα υπόλοιπα ΤΕΙ που μένουν εκτός νυμφώνος οδηγήσει, στην χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση, μετατροπή όλων των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια;

5.      Θα έχουν την δυνατότητα τελικά τα ΤΕΙ να οργανώνουν αυτόνομα διδακτορικά;

Επίσης για ακόμη μία φορά εξαγγέλθηκε η ίδρυση διετών δομών στην ανώτατη εκπαίδευση οι οποίες θα οδηγούν μετά από πιστοποίηση σε απόκτηση επαγγελματικών προσόντων επιπέδου 5.

Και σ’ αυτή την περίπτωση τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά:

1.      Ποια προγράμματα σπουδών θα προσφέρονται σ’ αυτές τις δομές;

2.      Ποιος θα είναι ο ρόλος των ΙΕΚ και του έτους μαθητείας των ΕΠΑΛ μετά την ίδρυση αυτών των δομών, αφού όλα αποδίδουν επίπεδο επαγγελματικών προσόντων επιπέδου 5;

3.      Από που θα χρηματοδοτείται η λειτουργία αυτών των δομών; Μήπως αυτά θα λειτουργούν με δίδακτρα;

4.      Με ποιο εξοπλισμό και ποιο εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό θα παρέχεται η επαγγελματική εκπαίδευση σ’ αυτές τι δομές για την απόκτηση των επαγγελματικών προσόντων του επιπέδου 5;

Στις σχετικά πρόσφατες εξαγγελίες για το στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας ο κύριος Γαβρόγλου δεν είχε αναφερθεί στις εξαγγελθείσες σήμερα αποφάσεις.  Ρωτάμε λοιπόν αν πρόκειται για ζητήματα που επεξεργάστηκε το Υπουργείο Παιδείας το τελευταίο διάστημα, μετά από ποια άραγε διαβούλευση και με ποιους φορείς, ή αν υπάρχουν κρυφές προγραμματικές σελίδες ή κρυφά κέντρα αποφάσεων εντός ή εκτός επικράτειας, και με ποιους στρατηγικούς στόχους; Πόσες «κρυφές βόμβες» πρόκειται  να σκάσουν το επόμενο διάστημα στον πολύπαθο αλλά και στρατηγικά πολύτιμο χώρο της Παιδείας;

Θα περίμενε κανείς από τον Πρωθυπουργό της χώρας αντί να εκτοξεύει επικοινωνιακές πομφόλυγες -με ισχυρή δόση λαϊκισμού υψηλών προδιαγραφών-  να παρουσιάσει μια συγκροτημένη κυβερνητική θέση για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας μας απαλλαγμένη από έντονα ψηφοθηρικές προσεγγίσεις.

Η χώρα μας χρειάζεται μια ουσιαστική αναδιάρθρωση στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Αυτή όμως για να γίνει χρειάζεται σοβαρό σχεδιασμό, ουσιαστική αξιολόγηση όλων των ιδρυμάτων και προπαντός απόλυτη διαφάνεια και κοινούς κανόνες. Επικοινωνιακού τύπου εξαγγελίες αυτών των προδιαγραφών δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Περιμένουμε από την κυβέρνηση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που τίθενται, να εγκαταλείψει τις ανερμάτιστες επικοινωνιακής σκοπιμότητας εξαγγελίες και επιτέλους να παρουσιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που τόσο πολύ έχει ανάγκη έχει η νέα γενιά, η οικονομία  και τελικά η ελληνική κοινωνία.

 

Δελτίο Τύπου (pdf)