Δελτίο Τύπου – Η θέση της ΠΡΩΠΑΙΔΕΙΑ για το Νομοσχέδιο για την επιλογή Διευθυντών Σχολικών Μονάδων

ΑΘΗΝΑ, 25  ΜΑΪΟΥ 2017

Δ  Ε  Λ  Τ  Ι  Ο     Τ  Υ  Π  Ο  Υ

 

Θέμα: Η θέση της ΠΡΩΠΑΙΔΕΙΑ για το Νομοσχέδιο για την επιλογή Διευθυντών Σχολικών Μονάδων.

 

Μετά από κυοφορία 3 μηνών – περίοδο που το Υπουργείο Παιδείας χαρακτηρίζει «άμεση χωρίς χρονική καθυστέρηση συμμόρφωση στην απόφαση του Σ.Τ.Ε.» -, δόθηκε χθες στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για την επιλογή των Διευθυντών σχολικών μονάδων.

Λίγο πριν από τη δημοσιοποίησή του είχαν προηγηθεί:

•    Οι οδηγίες του Υπουργείου σε υποψήφιους Διευθυντές με τις οποίες καλούσε τους ενδιαφερόμενους – πριν από την δημοσιοποίηση, την ψήφιση, την έκδοση εφαρμοστικών εγκυκλίων- να αναζητήσουν απαιτούμενα δικαιολογητικά!!

•      Η συγκρότηση των «διευρυμένων»  ΠΥΣΔΕ και ΠΥΣΠΕ με την προσθήκη των κομματικών μελών που επιλέγονται από τον επίσης κομματικό Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης με μοναδικό κριτήριο την 15ετή εκπαιδευτική υπηρεσία!

Το παράδοξο όμως δεν βρίσκεται στις προπαρασκευαστικές ενέργειες αλλά στην ουσία του προτεινόμενου νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα:

1. Εισάγει   την   πρόβλεψη   «της   συνεκτίμησης   της   γνώµης   των συνυπηρετούντων  µόνιµων  εκπαιδευτικών»  στην  κρίση  των  Διευθυντών των σχολείων».  Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Γαβρόγλου επαναφέρει από το παράθυρο αυτό που το Σ.Τ.Ε. έκρινε αντισυνταγματικό, την μυστική ψηφοφορία από τον Σύλλογο Διδασκόντων.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση: «η διατύπωση της γνώμης των υπηρετούντων µόνιµων εκπαιδευτικών συνιστά ένα επιπρόσθετο εργαλείο αντικειμενικής και αμερόληπτης κρίσης, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει το αποφασίζον συλλογικό όργανο». Αφήνει έτσι τα περιθώρια στα κομματικά ελεγχόμενα Συμβούλια Επιλογής να αξιοποιεί κατά το δοκούν τη «γνώμη» του Συλλόγου, προφανώς για να ευνοηθούν οι «ημέτεροι».

2.   Η περιφρόνηση στις δικαστικές αποφάσεις και στις δεσμεύσεις που το ίδιο το Σύνταγμα επιβάλλει, προκύπτει και από το γεγονός ότι με νομιμοφανή τεχνάσματα, διατηρούν ως  Προέδρους των Συμβουλίων Επιλογής, τους νυν Διευθυντές Εκπαίδευσης που έχουν αναδειχθεί από ανάλογη – αντισυνταγματική σύμφωνα με το Σ.Τ.Ε.- μυστική ψηφοφορία. Με μία προσαρμοσμένη και φωτογραφική διάταξη ορίζονται ως Πρόεδροι των Συμβουλίων Επιλογής «εκπαιδευτικοί με τουλάχιστον εικοσαετή (20ετή) εκπαιδευτική υπηρεσία που διαθέτουν διοικητική εμπειρία σε θέση Διευθυντή Εκπαίδευσης».

Η προχειρότητα, η βιασύνη και αγνόηση των πραγματικών δεδομένων προκύπτει επίσης από το ότι στο κατατεθέν νομοσχέδιο προβλέπεται ότι Διευθυντές με δύο συνεχόμενες θητείες στην ίδια σχολική μονάδα δεν μπορούν να είναι ξανά υποψήφιοι στο ίδιο σχολείο, ρύθμιση που κ. Γαβρόγλου έσπευσε να ανακαλέσει προφορικά!! λίγες ώρες μετά από την κατάθεση του νομοσχεδίου.

Όλα αυτά καθώς και το σαφές πισωγύρισμα σε σχέση με πιο αντικειμενικές και αξιοκρατικές διαδικασίες που έβαζε ο Ν.3848/10, υπαγορεύονται από την κομματική αντίληψη για τον απόλυτο έλεγχο της Διοίκησης της Εκπαίδευσης.

Επιλέγει ο κ. Γαβρόγλου να εξυπηρετήσει αυτήν την κομματική λογική απορρίπτοντας αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο για ένα σύγχρονο κράτος: Διαδικασίες διαφανείς, αξιοκρατικές, αντικειμενικές στην επιλογή των στελεχών.

Επιμένει σε δογματισμούς και ιδεοληψίες νομοθετώντας χάριν της κομματικής πελατείας, εμπαίζοντας την εκπαιδευτική κοινότητα.

Περιμένουμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να εγκαταλείψει τις παλαιοκομματικές λογικές που έχουν στοιχίσει ακριβά στην Εκπαίδευση και να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο, σύγχρονο και αξιοκρατικό σχέδιο για την επιλογή των στελεχών της Εκπαίδευσης, που τόσο πολύ έχουν ανάγκη τα σχολεία, η εκπαιδευτική κοινότητα η και τελικά η ελληνική κοινωνία.

 

Κοινοποίηση:

•      Ομ. Καθηγητή Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Ανδρέα Παπανδρέου 37, 15180 Μαρούσι,  minister@minedu.gov.gr, 'k.gavroglou@parliament.gr'

•    Καθηγητή Κώστα Φωτάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, Ανδρέα Παπανδρέου 37, 15180 Μαρούσι,  fotakis@iesl.forth.gr

•    Κύριο Δημήτριο Μπαξεβανάκη, Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Ανδρέα Παπανδρέου 37, 15180 Μαρούσι,   dbaxev@yahoo.gr d.baxevanakis@parliament.gr 

•    Κύριο Κωνσταντίνο Ζουράρι, Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Ανδρέα Παπανδρέου 37, 15180 Μαρούσι.

•    Καθηγητή Γιάννη Παντή, Γενικό Γραμματέα  Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέα Παπανδρέου 37, 15180 Μαρούσι,  gengram@minedu.gov.gr

•    Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων,

•    Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων,

•    Τμήμα Παιδείας Κομμάτων του Κοινοβουλίου,

•    Πρόεδρο ΑΔΙΠ, Καθηγήτρια Νικολέτα Χ. Παϊσίδου, adipsecretariat@hqaa.gr

•    Σύνοδο Πρυτάνεων Ελληνικών Πανεπιστημίων, lilnikol@interel.uoa.gr

•    Σύνοδο Προέδρων Συμβουλίων Ιδρύματος Ελληνικών Πανεπιστημίων, aleka.choulaki@cs.uoi.gr

•    Σύνοδο Προέδρων Ερευνητικών Κέντρων,  secretary@synodos-ek.gr

•    Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ,  dioikousaepitropiposdep@googlegroups.com

•    Προέδρους Συλλόγων Καθηγητών Ελληνικών Πανεπιστημίων,

•    Σύνοδο Προέδρων ΤΕΙ, chara@teikoz.gr

•    Πρόεδρο ΟΣΕΠ/ΤΕΙ, Καθηγητή Εφαρμογών Απόστολο Κοκκόση, akokkos@teipir.gr

•    Πρόεδρο ΕΕΕ, Δρ. Μαρία Κωνσταντοπούλου,  mkonstan@bio.demokritos.gr

•    Ομοσπονδίες & Συλλόγους Επιστημονικού, Εργαστηριακού και Διοικητικού Προσωπικού των ΑΕΙ,

•    ΜΜΕ

 

Δελτίο Τύπου (pdf)

Share