Δελτίο Τύπου – Η θέση της ΠΡΩΠΑΙΔΕΙΑ για την άνανδρη δολοφονική επίθεση εναντίον του πρώην Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου

ΑΘΗΝΑ, 26  ΜΑΪΟΥ 2017

Δ  Ε  Λ  Τ  Ι  Ο     Τ  Υ  Π  Ο  Υ

 

Θέμα: Η θέση της ΠΡΩΠΑΙΔΕΙΑ για την άνανδρη δολοφονική επίθεση εναντίον του  πρώην Πρωθυπουργού Ακαδημαϊκού Λουκά Παπαδήμου, Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών.

 

Η ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙΑ καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την δολοφονική επίθεση σε βάρος του πρώην Πρωθυπουργού της χώρας και προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών κ. Λουκά Παπαδήμου.

Καταγγέλλει όμως ταυτόχρονα τον εμπρηστικό λόγο των πολιτικών που  δημιούργησαν τα τελευταία τρία χρόνια κλίμα διχασμού και κοινωνικού μίσους στη χώρα, πολώνοντας τις σχέσεις και στοχοποιώντας πολιτικούς που πρωταγωνίστησαν στα πολιτικά δρώμενα των προηγούμενων ετών και την διαχείριση της οξύτατης κρίσης που διέρχεται η χώρα. Το γεγονός μας γυρνά στον προηγούμενο αιώνα και μας φέρνει στο νου την δολοφονική απόπειρα του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου το 1933 σε μια το ίδιο ταραγμένη περίοδο της χώρας όπως η σημερινή.

Οι πολιτικές πρακτικές που ακολουθήθηκαν από εκπροσώπους της κυβέρνησης  επί σειρά ετών, οι επώνυμες αναφορές σε συγκεκριμένα πρόσωπα, οι χαρακτηρισμοί του μίσους εναντίον τους, είναι εκείνες που και σ’ αυτή την περίπτωση όπλισαν τα χέρια των τρομοκρατών.

Η επίθεση σε βάρος του Λουκά Παπαδήμου, ήταν μια επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας, στην καρδιά ενός κράτους που απέχει πολύ πλέον από το να χαρακτηρίζεται ευνομούμενο. Στην καρδιά ενός κράτους ακυβέρνητου, με αποδιοργανωμένη την αντιτρομοκρατική υπηρεσία, ομάδες κουκουλοφόρων και αναρχικών να σπέρνουν τη βία παντού και τώρα -για πρώτη φορά- την δολοφονική επίθεση σε βάρος ενός πρώην πρωθυπουργού.

Ο Λουκάς Παπαδήμος έχει προσφέρει στη χώρα μας πολλά και για πολλούς είναι το «ευρωπαϊκό» πρόσωπο της Ελλάδας.

Ελπίζουμε το κομμάτι αυτό της κοινωνίας μας που διατηρεί τα δημοκρατικά του αντανακλαστικά να αντιδράσει άμεσα και καταλυτικά. Η δημοκρατία μας θα αντέξει. Όπως συνέβη και στο παρελθόν σε σκοτεινότερες στιγμές για τη χώρα.

Οι περιστάσεις θεωρούμε ότι επιβάλλουν την ανάληψη δράσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας κατά της βίας και της τρομοκρατίας. Τα δημοκρατικά κόμματα και ειδικά οι Τομείς Παιδείας και Πολιτισμού αυτών, αλλά και άλλοι σχετικοί φορείς, ίσως είναι καιρός να αναλάβουν δράση.

 

Δελτίο Τύπου (pdf)

Share