Δελτίο Τύπου – Οι θέσεις της ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α. απέναντι στις δηλώσεις του κ. Υπουργού Παιδείας κυρίου Κωνσταντίνου Γαβρόγλου για τις εισαγωγικές, τη βία και την εγκληματικότητα και άλλα καυτά πανεπιστημιακά ζητήματα

Αθήνα,  20 Ιουνίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Οι θέσεις της ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α. απέναντι στις δηλώσεις του  κ. Υπουργού Παιδείας κυρίου Κωνσταντίνου Γαβρόγλου για τις εισαγωγικές, τη βία και την εγκληματικότητα και άλλα καυτά πανεπιστημιακά ζητήματα.

Όπως πάντα, ο Υπουργός Παιδείας, ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, κύριος Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, σε σημερινή πρωινή συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό (βλέπε [1]) και με ορμή κατακλυσμιαίου χειμάρρου, τοποθετήθηκε σε μια σειρά επίκαιρων και ιδιαίτερα σημαντικών θεμάτων, που απασχολούν την Παιδεία. Θα σχολιάσουμε μερικές από τις απαντήσεις με – την επιβαλλόμενη από την τραγική κατάσταση, που βρίσκεται η χώρα και ιδιαίτερα η Παιδεία- ψυχραιμία και νηφαλιότητα:

Α) Ο Κώστας Γαβρόγλου ξεκαθάρισε ότι «η εφαρμογή του μέτρου της κατάργησης των εισαγωγικών εξετάσεων θα αρχίσει να εφαρμόζεται από φέτος, παρότι δεν έχει βρεθεί ακόμη ο νέος τρόπος εισαγωγής!»

Το άκρον άωτον της ακαδημαϊκής ασυνέπειας, της πολιτικής ανευθυνότητας και της κοινωνικής ασυνειδησίας ενός, κατά τα άλλα θετικού, εγκεφάλου της «νυν και αεί αριστεράς». Μπράβο!  Έχει, άραγε, ο Υπουργός επίγνωση της σοβαρότητας του θέματος και των επιπτώσεων που αυτό έχει στην προσωπικότητα των σημερινών 15χρονων, που θα ξεκινήσουν φέτος το Λύκειο; Δεν θα αναφερθούμε στην τεράστια δουλειά, που απαιτείται να γίνει στο εκπαιδευτικό σύστημα, δηλαδή στους εκπαιδευτικούς στους μαθητές από το προνήπιο μέχρι το γυμνάσιο, τις οικογένειές τους και την κοινωνία ολόκληρη, ώστε κάποτε να επανέλθει η χώρα στα διεθνώς φυσιολογικά ποσοστά εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Εννοεί ο κ. Υπουργός να εισέρχεται στα ΑΕΙ  το 100% -από το 80% που είναι σήμερα- των αποφοιτούντων από το Λύκειο, όταν είναι γνωστό ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές και άλλες αναπτυγμένες χώρες του κόσμου ολόκληρου αυτό το ποσοστό είναι κάτω του 40%; Και τι θα κάνουν οι αυριανοί απόφοιτοι; Σίγουρα, αυτό που κάνουν οι σημερινοί απόφοιτοι, οι οποίοι κρύβουν το όποιο πτυχίο κατέχουν και ψάχνουν όποια δουλειά βρουν μπροστά τους ή μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Η εξασφάλιση εργασίας θα έπρεπε να αποτελεί το βασικό επιχείρημα και το κύριο μέλημα για κάθε προοδευτικό, φιλολαϊκό κόμμα. Ειδικά, μάλιστα, για αυτά που αυτό-χρίζονται κόμματα «της εργατιάς και της αγροτιάς». Μάλλον, όμως, όπως η πράξη αποδεικνύει, οι έννοιες της προοδευτικότητας και της, κατά ΣΥΡΙΖΑ, αριστεροσύνης είναι σήμερα περισσότερο συμπληρωματικές και ελάχιστα επικαλυπτόμενες.

Β) Ο Υπουργός Παιδείας επιβεβαίωσε την εκτός ελέγχου διακίνηση ναρκωτικών και άλλες έκνομες δραστηριότητες, που λαμβάνουν χώρα στους χώρους του ΑΠΘ, λέγοντας ότι «έχουν διαπιστωθεί τέτοια φαινόμενα, αλλά όχι στην έκταση που αναφέρεται». Όμως, στη συνέχεια, είπε ότι «… τέτοια προβλήματα δεν λύνονται με αστυνομικά μέτρα …». Απέδωσε δε την κατάσταση στην απουσία «ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος και του συλλόγου των καθηγητών».

Θαυμάσια! Ο κύριος Υπουργός μάλλον εννοεί ότι από δω και πέρα, μετά την κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στα πανεπιστήμια, το μόνο κριτήριο, που θα πρέπει άμεσα η Πολιτεία να θεσμοθετήσει τόσο για την εισαγωγή των υποψήφιων φοιτητών όσο και για την εκλογή νέου διδακτικού προσωπικού είναι η κατοχή προπτυχιακών και, αντίστοιχα, προχωρημένων μεταπτυχιακών τίτλων στις πολεμικές τέχνες. Καλούμε τον κύριο Υπουργό να δει τα πράγματα με την απαιτούμενη και επιβαλλόμενη από τις περιστάσεις σοβαρότητα. Να καταλάβει, επιτέλους, ότι στο ΑΠΘ, όπως και στο ΕΜΠ, στο ΕΚΠΑ, στο ΟΠΑ και σε όποιο άλλο Πανεπιστήμιο της χώρας υπάρχουν κτίρια και χώροι-στέκια υπό κατάληψη από τις αυτοαποκαλούμενες «συλλογικότητες», τελούνται όλες οι δραστηριότητες, που, από αρχαιοτάτων χρόνων, αποφέρουν χρήμα και, μάλιστα, πολύ και μαύρο χρήμα, από εγκληματικές ομάδες κεντρικά δομημένες και επαγγελματικά οργανωμένες, ασφαλείς από την παρέμβαση δημόσιας δύναμης, λόγω του παραδοσιακού και εθιμικού πολιτισμού του «πανεπιστημιακού ασύλου».

Απέναντι σε αυτές τις ομάδες, ο κύριος ομότιμος καθηγητής καλεί

 • Τους ρωμαλέους 18χρονους και 20χρονους φοιτητές να αδιαφορήσουν  για τις σπουδές, την έρευνα, την καλλιέργεια  νέων ιδεών, την καινοτομία και να προτάξουν τα στήθη τους, σίγουρα στη βάση κάποιου σχεδίου που θα έχει εκπονηθεί στο Υπουργείο της Παιδείας από κοινού με τον κύριο Τόσκα, απέναντι στην έσωθεν και έξωθεν ακραία και ανεξέλεγκτη ανομία.
 • Τους καθηγητές, σίγουρα θα εννοεί και τους ομότιμους (προφανώς στην πρωτοπορία!), να εναλλάσσονται σε γερμανικά νούμερα φύλαξης των αμφιθεάτρων, εργαστηρίων, των υπολογιστικών κέντρων και της όλης περιουσίας των Ιδρυμάτων τους.
 • Τους Πρυτάνεις, όταν ειδικά κάποιοι από αυτούς παριστάνουν την «Ωραία Κοιμωμένη του Χαλεπά», σε αυτούς τους ακαδημαϊκά και πολιτικά ιδιαίτερα χαλεπούς καιρούς(!), να καλέσουν τον εισαγγελέα και τις δυνάμεις του κυρίου Τόσκα.

Επειδή ο κύριος Γαβρόγλου ήταν και είναι βασικό μέλος του σκληρού πυρήνα της πιο εξουσιομανούς ομάδας, που πέρασε ποτέ από τον ακαδημαϊκό χώρο, ιδιαίτερα στα χρόνια της μεταπολίτευσης, δεν μπορεί να επικαλεστεί μειωμένη γνώση ή μειωμένο καταλογισμό. Γνωρίζει πολύ καλά πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις. Γνωρίζει ότι η σημερινή, ακραία εκφυλισμένη και σοβαρά επικίνδυνη κατάσταση -ειδικά για τους νέους και νέες που φοιτούν σε αυτές τις εμπόλεμες περιοχές- είναι απόρροια:

 • του ακαδημαϊκού και, στη συνέχεια, πολιτικό-κοινωνικού πολιτισμού, που κυριάρχησε στην μεταπολιτευτική Ελλάδα,
 • της αρχικής αποδοχής και, στη συνέχεια, αδιαφορίας, άγνοιας, αδυναμίας ή συστηματικής εκμετάλλευσης, που επέδειξε το πολιτικό σύστημα -στο σύνολό του- τα χρόνια που πέρασαν,
 • της κάλυψης και ουσιαστικής στήριξης, που δίδουν για 10ετίες σε αυτές τις καταστάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, οι συνιστώσες του και οι συνοδοιπόροι του. Με ποια, άραγε, υλικά και άυλα ανταλλάγματα; Μπορούν να μας ενημερώσουν και, ιδιαίτερα, να ενημερώσουν  τη νέα γενιά και τις οικογένειές τους;

Γ) Ο κύριος Υπουργός επιτέθηκε σε πρώην πρυτάνεις, λέγοντας ότι «… οι ίδιοι έκαναν συναλλαγή με τους φοιτητές, και τώρα επιτίθενται κατά του του νομοσχεδίου …».

Για να μη φανεί ότι πρόκειται, πάλι, για πομφόλυγες και λεονταρισμούς, ας δώσει στη δημοσιότητα ή στον εισαγγελέα αυτούς που νομίζει ότι έπραξαν ο,τιδήποτε το αξιόποινο. Ξεκινώντας, βέβαια, από αυτούς που κινούνται  πάντα στον προθάλαμο ή στους θαλάμους της εκάστοτε εξουσίας, συμπεριλαμβανομένης και της δικιάς τους.

Δ) Ο Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε ακόμα «… ότι το υπουργείο προχωρά σε ανασχεδιασμό του χάρτη των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ σε ολόκληρη τη χώρα!». 

Άραγε, έχει επίγνωση του πραγματικού μεγέθους και των διαστάσεων του ζητήματος του επανασχεδιασμού του πανεπιστημιακού συστήματος, στη βάση των αναγκών της ανάπτυξης και του πολιτισμού της χώρας και των διεθνών δεδομένων; Ελπίζουμε να μη θεωρεί ως άσκηση πολιτικής σε αυτό το θέμα την πλήρη λαϊκισμού και ανευθυνότητας πρόσκληση προς τους Προέδρους των ΤΕΙ να πανεπιστημιοποιηθούν, να συγχωνευθούν, να συγκολληθούν και άλλα σχετικά. Διότι, τότε, συναγωνίζεται επάξια Υπουργό προηγούμενης κυβέρνησης, που κατόρθωσε το ακατόρθωτο, δηλαδή να αυξήσει αισθητά το σύστημα, το οποίο υποτίθεται ότι στόχευε να εξορθολογήσει μειώνοντάς το σημαντικά!

Τελειώνοντας, θα πρότεινα στον κύριο Υπουργό και Καθηγητή Γαβρόγλου να αποτολμήσει να  καλέσει κάποιους από του 471 υπογράφοντες φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που κατήγγειλαν τα φαινόμενα ανομίας στο ΑΠΘ (βλέπε [2, 3]). Ας τους καλέσει, μάλιστα,  σε κοινή συνάντηση με τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη. Σίγουρα πολλά θα πληροφορηθούν, από πρώτο χέρι.

Όλα τα άλλα είναι … άλλα λόγια για να μην αγαπιόμαστε.

Συνημμένα:

[1] Γαβρόγλου: Όχι σε αστυνομικά μέτρα στα ΑΕΙ – Καταργούνται οι Πανελλαδικές
http://www.skai.gr/news/greece/article/349132/gavroglou-katargisi-eisagogikon-apo-fetos-ohi-se-astunomika-metra-sta-aei/
[2] Δραματική καταγγελία: Ναρκωτικά, πορνεία, κλοπές στο ΑΠΘ

http://www.iefimerida.gr/news/345456/dramatiki-kataggelia-narkotika-porneia-klopes-sto-apth

[3] Πρύτανης ΑΠΘ: Οι φύλακές μας είναι θυρωροί, δεν συλλαμβάνουν διακινητές

http://www.skai.gr/news/greece/article/349166/prutanis-apth-oi-fulakes-mas-einai-thuroroi-den-sullamvanoun-diakinites-/

Κοινοποίηση:

 • Πρωθυπουργό της Ελλάδος κύριο Αλέξη Τσίπρα, Μέγαρο Μαξίμου, Ηρώδου Αττικού 19,  Τ.Κ. 106 74,   ΑΘΗΝΑ.
 • Αρχηγό Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη, Πειραιώς 62,  Μοσχάτο 183 46,  proedros@nd.gr
 • Κύριο Δημήτριο Κουτσούμπα, Γ. Γραμματέα ΚΕ ΚΚΕ, Λεωφόρος Ιωνίας 145, Νέα Ιωνία ΤΚ 142 31, Αττική
 • mailbox@kke.gr
 • ·Κυρία Φώφη Γεννηματά, Πρόεδρο Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Χαριλάου Τρικούπη 50, 10680, Αθήνα, f.gennimata@parliament.grgennimata@gmail.com
 • ·Κύριο Σταύρο Θεοδωράκη,  Πρόεδρο “TO ΠΟΤΑΜΙ”, Σεβαστουπόλεως 22, Αθήναinfo@topotami.gr
 • ·Κύριο Βασίλειο Λεβέντη, Πρόεδρο Ένωσης Κεντρώων, Καρόλου 28, Αθήνα 104 37, athens@antidiaploki.gr 
 • ·Κύριο Πάνο Καμμένο, Πρόεδρο “ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ”, Χαροκόπου 2 & Συγγρού 196,  17671  Καλλιθέα, p.kammenos@anexartitoiellines.gr
 • Ομότιμο Καθηγητή Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, Υπουργό Παιδείας, Έρευνας  και Θρησκευμάτων, minister@minedu.gov.gr
 • Καθηγητή Ευκλείδη Τσακαλώτο, Υπουργό Οικονομικών, min.secretary@minfin.gr  
 • Καθηγητή Κωνσταντίνο Φωτάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, fotakis@minedu.gov.gr
 • Κύριο Δημήτριο Μπαξεβανάκη, Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Ανδρέα Παπανδρέου 37, 15180 Μαρούσι,   dbaxev@yahoo.grd.baxevanakis@parliament.gr
 • Κύριο Κωνσταντίνο Ζουράρι, Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Ανδρέα Παπανδρέου 37, 15180 Μαρούσι.
 • Κυρία Ματρώνα Κυπριανίδου, Γενική Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, secgenof@gsrt.gr
 • Κύριο Μιχαήλ Καλογήρου, Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης, gge@ggk.gr
 • Σύνοδο Προέδρων Ερευνητικών Κέντρων, presidents@synodos-ek.gr
 • Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων,
 • Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων,
 • Τμήμα Παιδείας Κομμάτων του Κοινοβουλίου,
 • Πρόεδρο  ΑΔΙΠ,   ΚαθηγήτριαΝικολέτα Χ. Παϊσίδου, adipsecretariat@hqaa.gr
 • Σύνοδο Πρυτάνεων Ελληνικών Πανεπιστημίων, lilnikol@interel.uoa.gr
 • Σύνοδο Προέδρων Συμβουλίων Ιδρύματος Ελληνικών Πανεπιστημίων, aleka.choulaki@cs.uoi.gr
 • Σύνοδο Προέδρων Ερευνητικών Κέντρων, secretary@synodos-ek.gr   presidents@synodos-ek.gr
 • Πρόεδρο και Μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, a.sitareniou@gsrt.gr
 • Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ, dioikousaepitropiposdep@googlegroups.com
 • Προέδρους Συλλόγων Καθηγητών Ελληνικών Πανεπιστημίων,
 • Σύνοδο Προέδρων ΤΕΙ, chara@teikoz.gr
 • Πρόεδρο ΟΣΕΠ/ΤΕΙ, Καθηγητή Εφαρμογών Απόστολο Κοκκόση,akokkos@teipir.gr
 • Πρόεδρο ΕΕΕ, Δρ.  Μαρία Κωνσταντοπούλου, mkonstan@bio.demokritos.gr
 • Ομοσπονδίες & Συλλόγους Επιστημονικού, Εργαστηριακού και Διοικητικού Προσωπικού των ΑΕΙ,
 • ΜΜΕ

Δελτίο Τύπου (pdf)

Share