Η θέση της ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α. για τη ριζική αναδιάρθρωση του μετά το Λύκειο Χώρου Εκπαίδευσης Έρευνας και Κατάρτισης και τη σύνδεση αυτής με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας

Αθήνα,  10 Μαΐου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Η θέση της ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α. για τη ριζική αναδιάρθρωση του μετά το Λύκειο Χώρου Εκπαίδευσης Έρευνας και Κατάρτισης και τη σύνδεση αυτής με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Οι αλλεπάλληλες, τις τελευταίες δεκαετίες, προσπάθειες μεταρρύθμισης ή «μεταρρύθμισης» της Παιδείας είχαν κοινό σημείο αναφοράς την αναμόρφωση του Λυκείου και του συστήματος πρόσβασης.

Αυτές οι παρεμβάσεις για διάφορους λόγους, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η πίεση της κοινής γνώμης, οδήγησαν ή δεν κατόρθωσαν να αποτρέψουν τη μετατροπή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε προθάλαμο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια, ενώ παράλληλα πολλά από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μετατράπηκαν σε θύλακες δημιουργίας ανέργων.

Υπάρχει, επομένως, -ιδιαίτερα σήμερα- η ανάγκη για μια νέα σοβαρή και αξιόπιστη δομή που θα πρέπει να δημιουργηθεί στο Μεταλυκειακό μη Πανεπιστημιακό Χώρο Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Ο χώρος αυτός πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής και φροντίδας από την Πολιτεία, καθώς η ποικιλομορφία των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αυτό το επίπεδο χωρίς καμιά αξιόπιστη αξιολόγηση και πιστοποίηση συνθέτουν ένα επικίνδυνο μείγμα για την ελληνική κοινωνία και οικογένεια. Ενδεικτικές συνέπειες της σημερινής πραγματικότητας είναι η υπερβολική πίεση για αύξηση των φοιτητών στα Πανεπιστήμια αλλά και η ανυπαρξία επαρκώς εκπαιδευμένων μεσαίων στελεχών για την αγορά και τις επιχειρήσεις. Η εσπευσμένη και χωρίς σοβαρό σχεδιασμό πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ επιτείνει ακόμα περισσότερο την υπάρχουσα εκφυλιστική κατάσταση.

Στο ίδιο πλαίσιο, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η ορθολογική και σύγχρονη αναδιάταξη του ενιαίου χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας σύμφωνα με τη διεθνή πραγματικότητα και τις σύγχρονες τάσεις. Η πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ επιτείνει την ανάγκη για ένα ορθολογικό ανασχεδιασμό του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας μας. Η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια, θα πρέπει να συνεχισθεί συντεταγμένα και με σαφές σχέδιο, ώστε σύντομα η χώρα να αποκτήσει ένα ισχυρό Πανεπιστημιακό Σύστημα διεθνοποιημένο, πιστοποιημένο, ανταγωνιστικό και υψηλό επίπεδο ακαδημαϊκότητας, ώστε να καταστεί ουσιαστικός αρωγός της Οικονομίας, του Πολιτισμού και γενικότερα της Κοινωνίας.

Τέλος, οι προκλήσεις από την αγορά εργασίας και οι τάσεις των νέων τεχνολογιών -κατ’ επέκταση και νέων επαγγελμάτων- αποκαλύπτουν την ανάγκη μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης και στον χώρο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, μέσα από τη σύνδεσή της με την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία, τη διαμόρφωση επαγγελματικών περιγραμμάτων, καθώς και την ανάδειξη θεμάτων πιστοποίησης και επαγγελματικής επάρκειας.

Για να είναι επιτυχημένη οποιαδήποτε εκπαιδευτική παρέμβαση, που στοχεύει στον χώρο μετά το Λύκειο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να λαμβάνει υπόψη:

  • τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων χαρακτήρων, υπεύθυνων ανθρώπων και μελλοντικών ελεύθερων, συνειδητών πολιτών και την όσο το δυνατόν αρτιότερη ανάπτυξη της
    προσωπικότητάς τους,
  • την ανάγκη για κοινωνική πρόοδο και προαγωγή μιας κοινωνίας γνώσης και μάθησης,
  • το επιθυμητό αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και τις συνεπακόλουθες παραγωγικές διαδικασίες που απαιτούνται,
  • τα κενά και τις ελλείψεις σε τεχνογνωσία, ώστε να γίνει σύνδεση με τις αντίστοιχες μαθησιακές διαδρομές για απόκτηση γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων.

Αυτός ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσει, με αιχμές:

  • τη διαμόρφωση μιας ισχυρής Γενικής Εκπαίδευσης και τη διαφύλαξη της βασικής μορφωτικής αποστολής του Σχολείου και
  • την ανάπτυξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που θα λαμβάνει υπόψη τα μηνύματα και τις τάσεις από τον χώρο της αγοράς εργασίας και των πραγματικών
    συνθηκών ώστε να αποτελέσει πραγματικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας.

Στον διάλογο αυτό δεν περισσεύει κανένας και όλοι είναι σημαντικό να αναλάβουν τις ευθύνες τους, κυρίως οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και οι υπηρετούντες την εκπαίδευση γενικότερα, που εξ ορισμού διαθέτουν πλούσια γνώση και πρακτική εμπειρία.

Στο πλαίσιο αυτό η ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α. οργανώνει στις 8 και 9 Ιουνίου 2018, Συμπόσιο με τίτλο: «Μετά το Λύκειο, Τι;», στο οποίο θα συζητηθούν αναλυτικά όλα τα ζητήματα, που τίθενται σε αυτή τη συνοπτική τοποθέτηση.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της «ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α.»,

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Μ. ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ,   Καθηγητής
*******************************************
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ,  Τομέας Μαθηματικών, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου,   GR157-80,  ΑΘΗΝΑ, ΕΛΛΑΔΑ. Τηλ.: 210 7721779,  Κινητό: 6972 706447
————————————————————————-
e-mail: nikolas@central.ntua.gr,  stavrakakis.nikolaos@gmail.com    http://www.math.ntua.gr/~stavraka/

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [785.28 KB]

Share