Η θέση της ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α. για τις πρόσφατες εξαγγελίες του κ. Γαβρόγλου για το σύστημα πρόσβασης στα Πανεπιστήμια

Αθήνα,  14 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Η θέση της ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α. για τις πρόσφατες εξαγγελίες του κ. Γαβρόγλου για το σύστημα πρόσβασης στα Πανεπιστήμια.

Η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για το σύστημα πρόσβασης των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (βλέπε [1]) όχι μόνο δεν αποτελεί λύση στις αδυναμίες του υπάρχοντος συστήματος, αλλά παράλληλα διαμορφώνει ένα πλαίσιο αποδιοργάνωσης του εκπαιδευτικού περιεχομένου του Γενικού λυκείου.

Εγκαταλείπονται οριστικά οι κατά καιρούς εξαγγελίες περί θεσμοθέτησης Εθνικού Απολυτηρίου, που αποτελεί τη μόνη και σταθερή λύση τόσο για την ποιοτική αναβάθμιση του Λυκείου όσο και για την οριστική διαμόρφωση ενός πάγιου συστήματος πρόσβασης. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτεται με τον πιο έντονο τρόπο η δημαγωγία του Υπουργού περί δήθεν κατάργησης των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ενδεικτικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι ονοματίζει και προβάλλει ως δική του πολιτική επιλογή την ελεύθερη πρόσβαση σε τμήματα που έχουν ουσιαστικά ελεύθερη πρόσβαση – επειδή δεν καλύπτονται όλες οι θέσεις εισακτέων-  εδώ και πολλά χρόνια.

Οι επιπτώσεις του προτεινόμενου συστήματος στη θεσμική εκπαίδευση είναι σοβαρές και συνιστούν μια ακόμα πολιτική αντιμεταρρύθμισης. Συγκεκριμένα:

α) Πλήττεται η Γενική Παιδεία του Λυκείου με τον μετασχηματισμό της Γ΄ Τάξης σε προπαρασκευαστικό έτος με καθαρά φροντιστηριακά χαρακτηριστικά και εγκατάλειψη κάθε έννοιας περί μόρφωσης και παιδαγωγικής. Παράλληλα, οι άλλες δύο τάξεις του Λυκείου προσανατολίζονται προς τις επιλογές της Γ΄ τάξης, με αποτέλεσμα να μειώνεται συνολικά το μορφωτικό περιεχόμενο του Λυκείου.

β) Επαναφέρεται η συμμετοχή του Απολυτηρίου του Λυκείου, αν και με μικρό ποσοστό, στη διαμόρφωση του βαθμού πρόσβασης στα ΑΕΙ. Το μέτρο έχει δοκιμαστεί στο σχετικά μακρινό παρελθόν και οδήγησε αυτόματα στην πλασματική αύξηση -διπλασιασμό(!)- των αριστούχων και γενικότερα όλων των βαθμολογιών στα Λύκεια της χώρας και στη συνέχεια πολύ σύντομα σχεδόν στο μηδενισμό του ποσοστού συμμετοχής, με τελικό αποτέλεσμα την κατάργησή του λόγω των στρεβλώσεων που δημιουργούσε στην εκπαιδευτική λειτουργία στο σύνολό της.

γ) Με βάση τα εξεταζόμενα μαθήματα, ουσιαστικά επαναφέρεται ο θεσμός των Δεσμών της δεκαετίας του 1990. Οι Δέσμες είχαν προκαλέσει πολλά προβλήματα στο Λύκειο και είχαν συγκεντρώσει σοβαρή κριτική για το μονομερές περιεχόμενο του Σχολείου.

δ) Διαχωρίζονται οι Ομάδες προσανατολισμού των Θετικών Σχολών και των Σχολών Υγείας, με αποτέλεσμα να γίνεται προβληματική και αδύνατη η διαμόρφωση τμημάτων για τις Σχολές Υγείας σε πολλά Σχολεία της περιφέρειας.

ε) Κατατάσσονται οι μαθητές με επίσημο και θεσμικό τρόπο σε τρεις κατηγορίες από τη Β΄ Τάξη: σε αυτούς που απλώς θα πάρουν το απολυτήριο, σε αυτούς που θα εισαχθούν στα Τμήματα ελεύθερης πρόσβασης και σε αυτούς που θα δώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η εν λόγω κατηγοριοποίηση προφανώς επιδρά στην όλη λειτουργία του Σχολείου, αλλά και στην ψυχολογία των μαθητών, αφού από πολύ νωρίς μειώνεται δραστικά η δυνατότητά τους να αλλάξουν την εκπαιδευτική τους διαδρομή.

Το όλο σχήμα του προτεινόμενου «νέου» Συστήματος Πρόσβασης υποβαθμίζει ευθέως τον μορφωτικό ρόλο του Λυκείου, δεν κινείται ομόρροπα με τις επιλογές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και εκτιμάται ότι θα έχει σημαντικές δυσκολίες στον δρόμο της υλοποίησής του. Αντί των «ριζοσπαστικών λύσεων και των προσεκτικών βημάτων», όπως ισχυρίζεται ο Υπουργός, στην πραγματικότητα «δεν έχουμε καμιά λύση, αλλά λόγια του αέρα και βήματα στο πουθενά» με την προσπάθεια καλλιέργειας ενός εκπαιδευτικού πολιτισμού που ωθεί στη λογική της ήσσονος προσπάθειας, της μετριότητας και της βραχυχρόνιας ευδαιμονίας της δήθεν εισαγωγής των πάντων στα Πανεπιστήμια. Απτή απόδειξη είναι η απόρριψη του σχεδίου από όλους τους εκπαιδευτικούς και πολιτικούς φορείς. Ενδεικτικά παραπέμπουμε στις αναφορές [2] έως [5].

Η ΠΡΩΠΑΙΔΕΙΑ θεωρεί ότι η λύση είναι η θεσμοθέτηση του Εθνικού Απολυτηρίου (βλέπε, [6], [7]), το οποίο θα αναβαθμίσει το περιεχόμενο του Λυκείου και θα δώσει μόνιμη και σταθερή λύση στο Σύστημα Πρόσβασης. Παράλληλα, θέτει στο επίκεντρο χρόνιους προβληματισμούς και ζητήματα που η νέα πρόταση Νόμου ούτε καν αγγίζει, όπως:

  • Η αξιολόγηση της γενικότερης λειτουργίας του Γενικού Λυκείου μέχρι σήμερα και ο ρόλος του στο εκπαιδευτικό σύστημα.
  • Η ανάδειξη του σημαντικού ρόλου του Γυμνασίου, το τέλος του οποίου μπορεί να σηματοδοτεί την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν οι μαθητές (Πανεπιστήμιο / Τεχνική – Επαγγελματική Εκπαίδευση).
  • Η κατάργηση κάθε αξιολογικής διαδικασίας για την προαγωγή από τάξη σε τάξη και την απόκτηση του Απολυτηρίου του Γενικού Λυκείου (γραπτή εξέταση των μαθητών σε τέσσερα μόνο μαθήματα, για τα υπόλοιπα ισχύουν οι προφορικοί βαθμοί).

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της «ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α.»,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Μ. ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ,   Καθηγητής
*******************************************
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ,  Τομέας Μαθηματικών, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου,   GR157-80,  ΑΘΗΝΑ, ΕΛΛΑΔΑ. Τηλ.: 210 7721779,  Κινητό: 6972 706447
————————————————————————-
e-mail: nikolas@central.ntua.gr,  stavrakakis.nikolaos@gmail.com    http://www.math.ntua.gr/~stavraka/

Συνημμένα:

[1] Η ανακοίνωση του νέου συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ και οι αλλαγές στο Λύκειο, ESOS, 03 09 2018,

https://www.esos.gr/arthra/58553/live-i-anakoinosi-toy-neoy-systimatos-eisagogis-sta-aei-kai-oi-allages-sto-lykeio

[2] Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών: Να ανακληθεί η κατάργηση των Λατινικών, 4 9 2018,
http://www.iefimerida.gr/news/441598/filosofiki-sholi-toy-panepistimioy-athinon-na-anaklithei-i-katargisi-ton-latinikon

[3] Πρύτανης ΑΠΘ: Δεν είναι δυνατόν να είναι όλοι απόφοιτοι πανεπιστημίων -Έτσι οδηγηθήκαμε στο brain drain, 4 9 2018, http://www.iefimerida.gr/news/441447/prytanis-apth-den-einai-dynaton-na-einai-oloi-apofoitoi-panepistimion-etsi-odigithikame

[4] Στα “κάγκελα” οι Μαθηματικοί με τις εξαγγελίες Κ. Γαβρόγλου: ”Κακή αντιγραφή -πρόχειρη συρραφή- Πρακτικές ψωροκώσταινας” το κείμενο των αλλαγών, 4 09 2018, https://www.esos.gr/arthra/58599/sta-kagkela-oi-mathimatikoi-me-tis-exaggelies-k-gavrogloy-kaki-antigrafi-proheiri

[5] Οι πειραματισμοί στην Παιδεία δεν έχουν τέλος, 4 09 2018, https://www.esos.gr/arthra/58600/n-kerameos-oi-peiramatismoi-stin-paideia-den-ehoyn-telos

[6] Μια Πρόταση για την Παιδεία, την Έρευνα, την Καινοτομία και την Ανάπτυξη της Χώρας, ΠΡΩΠΑΙΔΕΙΑ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2016,   https://prwpaideia.eu/wp/wp-content/uploads/2016/09/pliris_protasi.pdf

[7] Η θέση της ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α. για τις πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργού Παιδείας σχετικά με την πρόσβαση στα Πανεπιστήμια. 3 ΜΑΪΟΥ 2018,  https://prwpaideia.eu/wp/2018/05/02/deltio_typou_exaggelies_prosvasi/

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.01 MB]

Share