Εκπαίδευση και Έρευνα βασικός μοχλός της Ανάπτυξης
ΑΘΗΝΑ, 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
ΘΕΜΑ: Η θέση της ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α. για τη συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων και Επιχειρήσεων
Πρόσφατα ανακοινώθηκε η υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ΟΠΑ, και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών ΣΕΒ, που δηλώνει τη βούληση των εταίρων για ευρύτερη συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων και σηματοδοτεί τη συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα δράσεων μεταξύ φορέων που βρίσκονται στην αιχμή της προσπάθειας ψηφιακού μετασχηματισμού της βιομηχανίας, σύνδεσης της παραγωγής με τη γνώση. Αντίστοιχες προσπάθειες σύνδεσης με τη βιομηχανία της χώρας έχουν πραγματοποιηθεί από το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Πάτρας και άλλα ερευνητικά ιδρύματα με την αξιοποίηση των λεγόμενων βιομηχανικών διδακτορικών ή υποτροφιών[1]. Πρόσφατα επίσης υπογράφτηκε και μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την έρευνα και ανάπτυξη και, εν συνεχεία, τη βιομηχανική παραγωγή του πρώτου Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα[2].
Η ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α. χαιρετίζει την πρωτοβουλία αυτή, που έρχεται να προστεθεί σε κάποιες προσπάθειες άλλων Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων με ανάλογο περιεχόμενο. Ως Σωματείο, έχοντας διαπιστώσει ότι η χώρα μας σε αυτά τα ζητήματα βρίσκεται μακράν του μέσου όρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη δράση μας επιδιώκουμε τέτοιες συμφωνίες να γίνουν συνήθης πρακτική όλων των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Ιδρυμάτων και επαναλαμβάνει τη θέση της ότι τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ιδρύματα πρέπει να ανταποκριθούν, σε συνεργασία με την επιχειρηματική κοινότητα και τους θεσμικούς φορείς σχεδιασμού και στρατηγικής ανάπτυξης (όπως οι Περιφέρειες), στις εξής προκλήσεις:
- Στον σχηματισμό του επαρκούς ανθρώπινου κεφαλαίου μέσα από προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σε όλους τους διαπιστωμένα κρίσιμους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
- Στη διαμόρφωση προγραμμάτων σπουδών που να καλύπτουν με επάρκεια το πλήρες φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας τέτοιων κλάδων.
- Την εφαρμοσμένη έρευνα στο πλήρες φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας.
- Στην υποστήριξη της δημιουργίας κουλτούρας καινοτομίας με πλήρη εμπλοκή σε όλη την αξιακή αλυσίδα
- Στη διαμόρφωση επαγγελματιών επιστημόνων ικανών να διαμορφώσουν τη νέα ανταγωνιστική επιχειρηματική πραγματικότητα της χώρας.
Ως φορέας συσπείρωσης ενεργών πολιτών η ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α. επιδιώκει μέσω του προβληματισμού, της ανταλλαγής απόψεων και διαμόρφωσης προτάσεων να συμβάλει στη εγκαθίδρυση στη χώρα ενός συστήματος Παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες που
- θα διαμορφώνει τον ενεργό πολίτη της Χώρας για τις επόμενες δεκαετίες∙
- θα αφουγκράζεται συστηματικά τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας και θα τις υπηρετεί μέσω της γνώσης, της επιστήμης και της τεχνολογίας∙
- θα αποτελεί πόλο ανάπτυξης, στηρίζοντας ουσιαστικά την αναπτυξιακή διαδικασία τόσο σε Εθνικό όσο και σε Περιφερειακό επίπεδο∙
- θα εξελίσσεται και θα αναπτύσσεται βάσει μακρόχρονων εθνικών και περιφερειακών στρατηγικών σχεδίων και όχι αποσπασματικά και ευκαιριακά, όπως συμβαίνει σήμερα εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.
- Θα συμβάλλει στην υπεύθυνη και επαγγελματική αντιμετώπιση των σύγχρονων αναπτυξιακών προβλημάτων και στη χάραξη αναπτυξιακής στρατηγικής
Η αποποινικοποίηση της σύμπλευσης του ερευνητικού και ακαδημαϊκού χώρου με την αγορά, τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία είναι μια δράση που η ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α. έχει αναλάβει από ιδρύσεως της μέσα από εκδηλώσεις, συνέδρια, ημερίδες και δημοσιεύματα (Ενδεικτικά παραθέτουμε τις εκδηλώσεις [1] έως [6]).
Η επαγγελματική ιδιότητα του πολίτη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιστημονική του ταυτότητα και η ανάπτυξη τα χώρας μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από συστηματική, επιστημονικά δομημένη και τεκμηριωμένη επαγγελματική ενασχόληση.
Η σύνδεση της αγοράς με την επιστημονική έρευνα και της ανάπτυξης με τα τεχνολογικά επιτεύγματα αποτελεί μονόδρομο για να υπάρχει αποτελεσματικότητα σε οποιαδήποτε δράση στρατηγικής ανάπτυξης.
Πιστεύουμε ότι τα παραπάνω αποτελούν στοιχειώδεις προϋποθέσεις προκειμένου να γίνει πραγματικότητα το όραμά μας για μια Ελλάδα που δεν θα υστερεί ως οικονομία και ως κοινωνία σε σχέση με το πρότυπο των αναπτυγμένων χωρών του κόσμου, και που θα δημιουργεί συστηματικά υπεραξία, την οποία και θα καρπωθούν οι επόμενες γενιές.
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου
Καθηγητής Νικόλαος Μ. Σταυρακάκης Δρ. Μιχάλης Καθαράκης
Πρόεδρος Γενικός Γραμματέας
Συνημμένα:
[1] Ημερίδα: Επαγγελματική Εκπαίδευση και Ανάπτυξη, Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ.Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016,
[2] Ημερίδα: «ΑΕΙ, ΕΡΕΥΝΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΤΡΙΤΗ, 23 ΜΑΪΟΥ 2017 Αίθουσα Εκδηλώσεων Τράπεζας Ελλάδας, Αθήνα,
[3[ Ημερίδα: «Διασύνδεση Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων με Επιχειρήσεις του Αγροδιατροφικού Τομέα: Υπάρχουσα Κατάσταση και Προοπτικές Ισχυροποίησης». Τρίτη 23 Μαρτίου 2021.
[1] https://www.businessdaily.gr/apopseis/3131_synergasies-panepistimion-epiheiriseon-biomihanika-didaktorika
[2] https://www.uom.gr/10380-symfonia-synergasias-metaksy-toy-panepisthmioy-makedonias-kai-toy-syndesmoy-biomhxanion-ellados