Η θέση της ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α. για τα φαινόμενα βίας και ανομίας μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους.  

ΘΕΜΑ: Η θέση της ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α. για τα φαινόμενα βίας και ανομίας μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους.  

Πριν από μερικούς μήνες, ο Πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου έγινε στόχος επιθέσεων, γιατί αποφάσισε να καθαρίσει το Αριστοτέλειο από ένα καρκίνωμα δεκαετιών -την “κατάληψη του Βιολογικού”.

Πιο  πρόσφατα ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, έγινε στόχος βίαιων αντιδράσεων που συνοδεύτηκαν από απειλητικά μακάβρια συνθήματα (Βλέπε, [1] – [3]) επειδή απαίτησε -ως όφειλε– οι φοιτητικές εστίες να εξυπηρετούν αποκλειστικά από τους -χαμηλού οικογενειακού εισοδήματος-  φοιτητές του Ιδρύματος.

Μέσα στις διακοπές του Πάσχα, ο Πρύτανης του ΑΠΘ ξανα-στοχοποιήθηκε, επειδή προσπάθησε να αξιοποιήσει τον χώρο που κατείχε το πάλαι ποτέ “ηρωικό στέκι του Βιολογικού”, διαμορφώνοντάς τον σε χώρο της Βιβλιοθήκης της Σχολής Θετικών Επιστημών του Ιδρύματος (Βλέπε, [4] – [7]).

Όλα αυτά, βέβαια, αντιβαίνουν στη λογική των ανθρώπων της ανομίας και του εγκλήματος, λογική που άρχισε να κυριαρχεί στους πανεπιστημιακούς χώρους εδώ και δεκαετίες, με τις ευλογίες και ενίοτε την καθοδήγηση συνδικαλιστικών και πολιτικών σχηματισμών ευρέος φάσματος. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, ότι πρωταγωνιστές όλων αυτών των επιθέσεων, και στις τρεις περιπτώσεις, ήταν οι γνωστοί-άγνωστοι κουκουλοφόροι, επαγγελματίες της ανομίας μέσα στα Πανεπιστήμια.

Με αφορμή αυτά τα περιστατικά θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας μερικές σκέψεις σχετικά με όλους αυτούς τους χώρους της ανομίας και του εγκλήματος, στέκια, φοιτητικές εστίες κλπ, που έχουν αναπτυχθεί τις τέσσερεις τελευταίες δεκαετίες:

  • Το φαινόμενο παρατηρείται αποκλειστικά και μόνο στα ελληνικά Πανεπιστήμια και μπορεί, χωρίς αμφιβολία, να αποδοθεί στον ακαδημαϊκό «πολιτισμό» που διαμόρφωσε ο θεσμός του πανεπιστημιακού ασύλου, ή αλλιώς «αβάτου».
  • Το πρόβλημα είναι σοβαρό και έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Η επίλυσή του είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ανάταση του ακαδημαϊκού πολιτισμού στα ελληνικά Πανεπιστήμια, που με τη σειρά της συνιστά πυλώνα της συνολικής αναβάθμισης και ανάπτυξής τους όπως και της ουσιαστικής, πλήρους ένταξής τους στον ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας.
  • Για να λυθεί το πρόβλημα χρειάζεται συναντίληψη, ενεργοποίηση και συνεργασία πολλών. Της Κυβέρνησης, ιδιαίτερα του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Οι ηγεσίες όλων των Ιδρυμάτων, αλλά και σύσσωμη η υγιής ακαδημαϊκή κοινότητα – Διδακτικό προσωπικό, Διοικητικό προσωπικό, φοιτητές. Οι λοιποί “κοινωνικοί εταίροι”, δηλαδή η Αυτοδιοίκηση (Περιφέρειες, Δήμοι), ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΕ, οι άλλες συνομοσπονδίες, τα Επιμελητήρια, αλλά και οι διάφορες Ανεξάρτητες Αρχές, των οποίων η εμπλοκή ενίοτε δημιουργεί παρά λύνει σοβαρά  λειτουργικά προβλήματα, όπως συμβαίνει τώρα με το στρατηγικής σημασίας ζήτημα του εξοστρακισμού της εγκληματικότητας από τα Ιδρύματα. Η πρακτική της αδιαφορίας ή της μετάθεσης της ευθύνης στον επόμενο ή στον διπλανό δεν μπορεί να συνεχιστεί.
  • Αναγκαία όμως συνθήκη για την επίλυση του προβλήματος είναι και τα κόμματα όλου του πολιτικού φάσματος να πάρουν σαφή θέση, καταδικάζοντας απερίφραστα και χωρίς αστερίσκους κάθε εκδήλωση αντιδημοκρατικής πρακτικής και κάθε τρομοκρατικού τύπου ενέργεια στους χώρους των Πανεπιστημίων και εκφράζοντας έμπρακτα τη στήριξή τους στο θεσμό της Πανεπιστημιακής Αυτοδιοίκησης και τους εκπροσώπους της.
  • Ένα συναφές, επίσης σημαντικό ζήτημα είναι αυτό της ύπαρξης φοιτητικών συλλόγων-σφραγίδων, οι οποίοι ούτε αντιπροσωπευτικοί είναι, ούτε λειτουργούν δημοκρατικά. Πράγματι, στο σύνολο των συλλόγων στον πανεπιστημιακό χώρο συμμετέχει ουσιαστικά ένα πολύ ισχνό ποσοστό των δυνητικών μελών τους. Το αποτέλεσμα είναι οι δράσεις τους να καλύπτονται από αποφάσεις μιας μικρής μειοψηφίας, που λαμβάνονται όμως εν ονόματι μια πλειοψηφίας η οποία στην πραγματικότητα αντιτίθεται στα συγκεκριμένα θέματα ή απλά αδιαφορεί. Δυστυχώς, όμως, οι αποφάσεις και δράσεις αυτών των μειοψηφικών «σφραγίδων» επηρεάζουν σημαντικά τις αποφάσεις αρμοδίων ακόμα και μέχρι το ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι έχουν ισχυρή αρνητική επίδραση στην ακαδημαϊκή κοινότητα, ειδικότερα δε των πιο επιμελών μελών της.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξή μας στους Πρυτάνεις  Χρήστο Μπούρα και Νίκο Παπαϊωάννου και στα μέλη των συλλογικών οργάνων των Ιδρυμάτων τους και τους συγχαίρουμε για τη σταθερή και συνεχή προσπάθειά τους για την ακαδημαϊκή αναβάθμισή τους. Ευχόμαστε να βρεθούν σύντομα πολλοί μιμητές τους.

Άραγε ποιά είναι η θέση της Συνόδου Πρυτάνεων για τα συγκεκριμένα θέματα αλλά και πολλά άλλα της ίδιας κατηγορίας και ποιότητας, τα οποία απασχολούν στη μια ή την άλλη μορφή όλα τα Ελληνικά Πανεπιστήμια;

Καλούμε τους αρμόδιους, που αναλυτικά παραθέσαμε παραπάνω, να πράξουν άμεσα τα δέοντα, πριν είναι ποικιλοτρόπως αργά. Γιατί τα ζητήματα σεβασμού της δημοκρατικής λειτουργίας και καταδίκης των τρομοκρατικών πρακτικών δεν αφορούν μόνο την Πανεπιστημιακή κοινότητα. Μέσω αυτής εξάγονται στην όλη κοινωνία, αφορούν δηλαδή τη λειτουργία της δημοκρατίας μας και την προστασία της απέναντι σε πρακτικές και εξελίξεις που εκδηλώνονται τα τελευταία χρόνια σε όλο σχεδόν τον αναπτυγμένο δημοκρατικό κόσμο. Οι αντισυστημικές δυναμικές που ζήσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ, στη Γαλλία, στον Καναδά και αλλού, σταθερά διεκδικούν πλειοψηφίες με κάθε μέσον.

 

Εκ μέρους του Διοικητικού  Συμβουλίου

 

Καθηγητής Νικόλαος Μ.  Σταυρακάκης                                 Δρ.  Μιχάλης Καθαράκης

                 Πρόεδρος                                                                          Γενικός Γραμματέας

 

 

 

[1] Πρύτανης Παν. Πατρών: Δεν φοβάμαι τίποτα και κανέναν,  Πρύτανης Παν. Πατρών: Δεν φοβάμαι τίποτα και κανέναν | esos.gr

[2]  Πανεπιστήμιο Πάτρας: Πρωτοβουλία για να μείνουν στη φοιτητική εστία μόνο όσοι το δικαιούνται – Απειλές δέχθηκε ο Πρύτανης.  Πανεπιστήμιο Πάτρας: Πρωτοβουλία για να μείνουν στη φοιτητική εστία μόνο όσοι το δικαιούνται – Απειλές δέχθηκε ο Πρύτανης – ertnews.gr

[3] Πανεπιστήμιο Πατρών: «Ενθάδε κείται η δημοκρατία του Μπούρα» έγραψαν με σπρέι κατά του πρύτανη,   Πανεπιστήμιο Πατρών: «Ενθάδε κείται η δημοκρατία του Μπούρα» έγραψαν με σπρέι κατά του πρύτανη (protothema.gr)

[4] ΑΠΘ: Νέα ένταση μεταξύ φοιτητών και ΜΑΤ έξω από τη Σχολή Θετικών Επιστημών.  https://www.iefimerida.gr/ellada/apth-entasi-foitites-mat-exo-apo-panepistimio

[5] ΑΠΘ: Κινητοποιήσεις φοιτητών στη Σχολή Θετικών Επιστημών -Φραγμός στο προαύλιο από τα ΜΑΤ  https://www.iefimerida.gr/ellada/apth-kinitopoiiseis-foititon-sholi-thetikon-mat

[6]  Στάθης Καλύβας: Σε ΑΕΙ Κύπρου σχεδίασε τη βιβλιοθήκη ο Jean Nouvel -Εδώ παρεμβαίνει η αστυνομία. https://www.iefimerida.gr/ellada/stathis-kalybas-se-aei-kyproy-shediase-bibliothiki-jean-nouvel

[7]  ΑΠΘ: Προχωρούν σε κατάληψη φοιτητές τριών Τμημάτων – ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Φ.Σ.
Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr | Το Μεγαλύτερο Φοιτητικό Portal

 

Share