Σχετικά με το Σχέδιο Νόμου του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ και ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις» και το Άρθρο 73 περί “Τμήματα Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνολογίας – Προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου εφαρμοσμένων επιστημών και τεχνολογίας”, έχουμε να κάνουμε τις ακόλουθες διαπιστώσεις:
1] Εδώ γίνεται προσπάθεια επανίδρυσης των ΤΕΙ με την απόφαση ίδρυσης τους να μεταφέρεται στις πλάτες των Ιδρυμάτων. Η πολιτική ηγεσία οφείλει να διαχειριστεί με περισσή περίσκεψη και προσοχή ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως αυτό της δομής του συνολικού εκπαιδευτικού οικοδομήματος.
2] Γίνεται προσπάθεια Τμήματα που δεν θα συγκεντρώσουν επαρκή αριθμό φοιτητών -ανεξάρτητα αν αυτό οφείλεται στο αντικείμενο τους ή στην γεωγραφική τοποθέτηση τους- να υποβιβαστούν σε ΤΕΙ, ώστε να απορροφήσουν αποτυχόντες των Πανεπιστημίων.
Αυτό αποτελεί ένα μέγιστο σφάλμα στρατηγικού χαρακτήρα με άφρονα κατασπατάληση πόρων και ανθρώπων χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Ο χώρος της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ) θέλει το δικό του περιβάλλον, που είναι τελείως διαφορετικό από το πανεπιστημιακό, όχι κατώτερο ή ανώτερο, απλά έντονα διαφορετικό!
Αντ’ αυτού όμως η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στη συστηματική μελέτη της ριζικής αναμόρφωσης του συστήματος της ΕΕΚ με την επαναφορά στη Μεταλυκειακή Ζώνη μιας μορφής ¨σύγχρονων ΚΑΤΕ¨ σοβαρής διετούς εκπαίδευσης με Πρακτική Άσκηση.
Άλλωστε αυτό είναι το είδος των στελεχών, που ζητά η επιχείρηση, η βιομηχανία, η αγορά, βρίσκεται σε τεράστια έλλειψη και αποτελεί τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας, όταν ένα μεγάλο μέρος των πτυχίων περισσεύουν (βλέπε, Έκθεση ΚΑΝΕΠ–ΓΣΕΕ: Επιτακτική η ανάγκη Δομικού Μετασχηματισμού, Ανασυγκρότησης και Ποιοτικής Αναβάθμισης του Παραγωγικού Μοντέλου της Χώρας, 24 Μάϊου 2022). Ας αναλογιστεί κανείς, για παράδειγμα, ότι οι σωστά εκπαιδευμένοι γεωργοί στην Ολλανδία ανέρχονται στο 80% του συνόλου των ασχολουμένων με τη γεωργία, ενώ στην Ελλάδα είναι κάτω από το 8%! Κατά τα άλλα ο αγροτικός τομέας αποτελεί τον κορμό του παραγωγικού ιστού της χώρας μας!
Τι άραγε έχουν να πουν για το Άρθρο 73 του Νομοσχεδίου ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΒEΕ, η ΓΣΕΕ και τα Ινστιτούτα τους; Τι έχουν να πουν τα ανά τη χώρα Επιμελητήρια;
Πρόταση μας: Το Άρθρο 73 του παρόντος Ν/Σ θα πρέπει να αποσυρθεί άμεσα! Προσβάλει τη νέα γενιά και υποθηκεύει το μέλλον της χώρας!
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου
Καθηγητής Νικόλαος Μ. Σταυρακάκης Δρ. Μιχάλης Καθαράκης
Πρόεδρος Γενικός Γραμματέας