ΕΠΙΛΟΓΟΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7: Επίλογος

Η εφαρμογή μιας στρατηγικής και πολιτικών με τα παραπάνω γενικά χαρακτηριστικά είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις, έντονες αντιδράσεις από αυτούς που θα θεωρήσουν ότι θίγονται τα καλά κατοχυρωμένα συμφέροντά τους, μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και ευρύτερα. Απέναντι σ' αυτές τις δυνάμεις θα πρέπει να συνταχθούν όλες οι δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις του χώρου της εκπαίδευσης και της έρευνας. Φυσικοί σύμμαχοι θα πρέπει να καταστούν όλοι εκείνοι που καθημερινά βιώνουν τις αδυναμίες και τις δομικές πλέον ατέλειες του σημερινού εκπαιδευτικού συστήματος. Όλες οι ζωντανές δυνάμεις που προβληματίζονται και αγωνιούν μέσα στις σχολικές αίθουσες, στα αμφιθέατρα και τα εργαστήρια, αλλά και έξω απ’ αυτά, για Σύγχρονα Σχολεία,  για δυναμικά  Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Σημαντική προϋπόθεση όχι απλά για τη θέσπιση, αλλά κυρίως για την εδραίωση και εφαρμογή σοβαρών και ρηξικέλευθων μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση, αποτελεί η δημιουργία ενός μετώπου ευρέων κοινωνικών συμμαχιών διαμορφωμένο μέσα από συνεχή, ειλικρινή, έγκυρο προβληματισμό, ενημέρωση και αναστοχασμό. Ενός μετώπου που θα περιλαμβάνει, πέραν από το δημιουργικό και προοδευτικό κομμάτι των λειτουργών της Εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, που εδώ και χρόνια μοχθούν καθημερινά και υλοποιούν πρωτοποριακές μεθόδους και δράσεις στο χώρο δουλειάς τους:

  • Τη μεγάλη πλειοψηφία των δυναμικών και εργατικών νέων, των μαθητών, των σπουδαστών, των φοιτητών που ψάχνουν εναγωνίως τη νέα γνώση στις επιστήμες, την τεχνολογία, τις τέχνες και τον πολιτισμό.
  • Τη δεινοπαθούσα σήμερα ελληνική οικογένεια, που πάντα θέλει να δώσει στα παιδιά της ό,τι το καλύτερο και σημαντικό αναπτύσσεται στο σύγχρονο κόσμο.
  • Τον εργαζόμενο, που παλεύει σταθερά για ένα καλύτερο αύριο.
  • Τον επαγγελματία, τον επιχειρηματία, τον άνθρωπο της αγοράς που γνωρίζουν ότι η ποιότητα στην Παιδεία είναι ο κυριότερος παράγοντας για μια σοβαρή, υψηλών αποδόσεων και σύγχρονη ανάπτυξη.
  • Τον άνθρωπο της επιστήμης και της ρηξικέλευθης διανόησης, που έντονα βιώνει την ανάγκη για μια Παιδεία στο ύψος των περιστάσεων.
  • Την ελληνική διασπορά, ειδικά αυτή που πρωτοπορεί και αριστεύει στην πολιτική, την επιχειρηματικότητα, την ακαδημία και τον πολιτισμό ανά την υφήλιο, κομμάτι πάντα βαθιά στην καρδιά της ελληνικής κοινωνίας με την ευρύτερη έννοια αυτής.
  • Τελευταίο, αλλά όχι έλασσον, μια ευρύτατη, στέρεη, με βάθος χρόνου, συμμαχία των πολιτικών φορέων που ενστερνίζονται τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, την εξωστρέφεια και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, χτισμένη πάνω στους κεντρικούς άξονες της πολιτικής για την Παιδεία.

Όλοι μαζί θα διαμορφώσουν ένα συμπαγές μέτωπο, που θα επωμισθεί το τεράστιο βάρος της στήριξης και εφαρμογής ενός νέου θεσμικού πλαισίου απέναντι στις ακραία συντηρητικές δυνάμεις, που σταθερά δρουν μέσα και έξω από το Σχολείο και το ΑΕΙ, με ισχυρά ανομολόγητα οικονομικά και άλλα συμφέροντα, ατομικά και συντεχνιακά και ποικιλώνυμες αγκυλώσεις ιδεολογικές, ‘’επιστημονικές’’, κλπ.

Με βάση όλα τα παραπάνω:

  • Καλούμε ΟΛΑ τα πολιτικά κόμματα να συμβάλλουν με όσες δυνάμεις διαθέτουν, ώστε να έχουμε Σχολεία, Εκπαιδευτήρια και ΑΕΙ χωρίς εντάσεις, βία και ακρότητες. Μια προϋπόθεση για αυτά είναι η παύση της δραστηριοποίησης των κομματικών οργάνων στον  ευρύτερο  χώρο της Εκπαίδευσης.
  • Απευθύνουμε γενικό προσκλητήριο προς όλες τις δημιουργικές δυνάμεις των Καθηγητών, των φοιτητών, των μαθητών, των τεχνικών και των ανθρώπων της διοικητικής μηχανής  των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για πλήρη ενεργοποίηση, συμμετοχή και δράση με μοναδικό στόχο ένα σύγχρονο, αναβαθμισμένο Εκπαιδευτικό Σύστημα με πλήρη σεβασμό στην αριστεία, την  αξιοκρατία, την επιστημονικότητα και τη δημοκρατία.
  • Διαβεβαιώνουμε τους Έλληνες Πολίτες πως η συντριπτική πλειοψηφία των δασκάλων, των καθηγητών, των μαθητών και των φοιτητών επιτελούν το λειτούργημά τους με συνέπεια και ευθύνη τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην έρευνα αλλά και στη συνολική διαχείριση των εκπαιδευτικών, επιστημονικών  και ακαδημαϊκών θεμάτων.

Οφείλουμε όλοι μαζί να συμβάλλουμε στην ουσιαστική αναβάθμιση του Ελληνικού Εκπαιδευτικού Συστήματος, ώστε κάποια μέρα να κάνουμε όλες τις μαθήτριες και όλους τους μαθητές μας, όλες τις φοιτήτριες και όλους τους φοιτητές μας και τις οικογένειές τους υπερήφανους για τις επιδόσεις τους. Επιδόσεις που θα τους  επιτρέψουν να ακολουθήσουν με επιτυχία τις όποιες επαγγελματικές ή ακαδημαϊκές διαδρομές θελήσουν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον πολύ  σκληρό επαγγελματικό, επιστημονικό και ακαδημαϊκό διεθνή χώρο.

Η επένδυση στην εκπαίδευση  είναι επένδυση στο μέλλον της χώρας, το δε εκπαιδευτικό σύστημα θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ειρηνική επανάσταση που τόσο πολύ έχει ανάγκη σήμερα η χώρα μας.